Az Airbus és a BMW is lelépéssel fenyegeti Nagy-Britanniát a brexit miatt

külföld
2018 június 22., 19:03

Csütörtökön a Nagy-Britanniában 14 ezer embert foglalkoztató repülőgépgyártó Airbus, pénteken pedig a BMW vezetése jelentette be, hogy ha az országnak nem sikerül megfelelő megállapodásra jutnia az Európai Unióval a szakításról, akkor távozhatnak az országból.

A Minit és a Rolls Royce-t is gyártó BMW brit vezetője, Ian Robertson elmondása szerint a nyár végéig bizonyosságra van szükségük azzal kapcsolatban, hogy az ország nem úgy hagyja ott az egységes belső piacot és a vámuniót, hogy nem születik egyezség az EU-val. 

A brit kormány jelezte, magabiztosak azzal kapcsolatban, hogy sikerül az ipari szereplők számára jó alkut kötniük  Brüsszellel. Jelen állás szerint Nagy-Britannia 2019 március 29-én hagyja el az Európai Uniót, és Theresa May miniszterelnök korábban már kizárta, hogy a vámunió tagjai maradjanak. 

Robertson szerint hónapokon belül tudniuk kell arra, hogy a kormány mit tervez a vámok és a kereskedelmi szerződések ügyében, különben versenyhátrány érheti őket. 

Csütörtökön az Airbus jelezte, hogy elkészítették kockázatelemzésüket, és arra jutottak, hogy ha az ország megegyezés nélkül hagyná el az EU-t, az komolyan ártana a vállalat brit teljesítményének. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.