Trump szerint Észak-Korea még mindig veszélyes

Észak-Korea változatlanul "rendkívüli fenyegetést" jelent az Egyesült Államokra - szögezte le Donald Trump amerikai elnök pénteken újságíróknak, miután meghosszabbította a 2008 óta érvényben lévő "országos vészhelyzetet".

Az elnök alig pár nappal korábban - a Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel Szingapúrban tartott csúcstalálkozó után - még azt mondta, hogy "Észak-Korea semmiféle nukleáris fenyegetést nem jelent", a csütörtöki kormányülésen pedig arról beszélt, hogy Észak-Koreában már megkezdődött az atomfegyver-mentesítés.

Pénteken viszont Trump elnöki rendelettel egy évre meghosszabbította az Észak-Koreára vonatkozó úgynevezett "országos vészhelyzetet", és egyúttal megújította a gazdasági szankciókat is.

Az elnöki utasítás kimondja, hogy "a fegyverekhez felhasználható hasadóanyagok megléte és elterjedése" és a phenjani kormány politikája és cselekedetei "továbbra is szokatlan és különleges fenyegetést jelentenek az Egyesült Államok nemzetbiztonságára, külpolitikájára és nemzetgazdaságára".

Az "országos vészhelyzet" 2008 óta van érvényben. Kim Dzsong Un a szingapúri csúcstalálkozón ugyan ígéretet tett országa teljes és ellenőrizhető atomfegyver-mentesítésére, de ennek konkrét feltételeit és lépéseit Washington és Phenjan még nem dolgozta ki. Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója - ahogyan a héten fogalmazott -"a közeli jövőben" Phenjanba látogat, éppen a részletek egyeztetése végett.

Attól a déli hadgyakorlatokat még leállítják

Eközben azonban az Egyesült Államok és Dél-Korea megállapodott abban, hogy meghatározatlan időre elnapol két katonai kiképző csereprogramot - adta hírül pénteken az Egyesült Államok védelmi minisztériuma.

A megállapodás épp Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető június eleji csúcstalálkozójának folyománya, ott ugyanis Trump megígérte, hogy befejezik a dél-koreával közös hadgyakorlatokat. Dana White minisztériumi szóvivő közölte, hogy két olyan haditengerész-képző programról van szó, amelyeket eredetileg a következő három hónapban tartottak volna.

Ugyancsak White jelentette be e hét elején, hogy az Egyesült Államok felfüggeszti az augusztusra tervezett, Dél-Koreával közös hadgyakorlatot, és hogy a védelmi minisztérium leállította annak minden előkészítési munkáját. Hozzátette ugyanakkor, hogy a Csendes-óceán térségében más országokkal tervbe vett katonai manővereket megtartják. (MTI)