Rendőrfegyver golyója ölt meg egy másfél éves gyereket Nicaraguában

külföld
2018 június 24., 04:02
comments 91

Legalább négy ember, köztük egy másfél éves kisgyerek halt meg a nicaraguai fővárosban, Managuában, miután tüntetőkre nyitottak tüzet az „egyesített kormányerők”. Az „egyesített kormányerőket” azért nevezik így, mert a kormányellenes tüntetések felszámolására nemcsak a rendőrség és a speciális műveleti erők törekednek, hanem félkatonai szervezetek és kormánypárti aktivisták is gyakran a segítségükre vannak.

A tüntetések azután kezdődtek, hogy Daniel Ortega kormánya két hónapja komoly megszorításokat jelentett be, és jelentősen visszavágták a nyugdíjakat és a szociális kiadásokat.

A két hónapja tartó tüntetéssorozatban eddig több mint kétszázan haltak meg.

Az utóbbi napokban különösen elharapódzott az erőszak, miután a válság megoldása érdekében összehívott, az Ortega-kormány és az ellenzék közti egyeztetések kudarcba fulladtak.

Kendős diáktüntetők a barikádok előtt
photo_camera Kendős diáktüntetők a barikádok előtt Fotó: MARVIN RECINOS/AFP

A demonstrációk fontos központjai a főváros egyetemein felállított sátortáborok. Az egyik ilyen tábornál, a Nicaraguai Nemzeti Autonóm Egyetemnél lőttek most a tüntetőkre.

A másfél éves gyerek haláláért a kormányerők helyi bűnözőket tettek felelőssé, az Emberi Jogok Nicaraguai Központja nevű szervezet által összegyűjtött szemtanúi beszámolók szerint azonban a gyerekkel egy rendőrség által kilőtt, eltévedt golyó végzett. Anyja azt mondta, épp bébiszitterhez tartottak, amikor megtörtént a tragédia.

A megszorítások legtöbbjét egyébként a tüntetések kirobbanása óta már visszavonták, de mivel a kormányerők vérbe fojtottak több demonstrációt, a tüntetők már Ortega lemondását követelik. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.