9 EU tagállam állapodik meg egy közös haderő felállításáról

Várhatóan hétfőn Luxemburgban írja alá 9 EU-tagállam képviselője azt a nyilatkozatot, amiben elhatározzák, hogy felállítanak egy közös katonai egységet. A kezdeményezés Emmanuel Macron francia elnöktől származott, és Franciaország mellett az EU vezető hatalmai, Németország, az Egyesült Királyság, Spanyolország, Portugália, Belgium, Hollandia, valamint Dánia és Észtország is jelezte, hogy belépnének egy ilyen együttműködésbe.

Mivel az együttműködés az EU szervezetén kívül működne, a britek a Brexit ellenére is tagok lehetnek.

Korábban egyébként Olaszország is érdeklődött, de a kormányváltás után visszatáncoltak, igaz, nem zárták ki, hogy belépnek majd.

A NATO-nál közben azon izgulnak, hogy az európai katonai együttműködés párhuzamos struktúrákat hoz majd létre, és eltávolíthatja ezeket az országokat az amerikaiaktól. Igaz, a NATO Trump-féle átértelmezése után több európai vezető is bejelentette, hogy a kontinens célja pont az kell legyen, hogy az amerikaiak nélkül is meg tudják védeni magukat. (Guardian)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.