Kimondta a bíróság, hogy Mészáros Lőrincék jogtalanul túrtak ki három békési vadászt a földjükről

Másodfokon is győztek a bíróságon azok a vadászok, akiket másfél évvel ezelőtt kizártak a saját földjükről Mészáros Lőrinc fiának kedvéért - írja a hvg.hu. Lovas József, Lovas Mihály és Komáromi Mátyás tavaly fordultak bírósághoz, mert úgy gondolták, hogy a Mészáros Lőrinc fia vezette Hidashát-Bélmegyer Vadgazdálkodási Társaság jogtalanul túrta ki őket arról a bélmegyeri vadászterületről, amelyet azelőtt az ő vadásztársaságuk használt.

A bélmegyeri vadászok a Házon kívül felvételénFotó: Házon kívül / RTL Klub

2016. augusztus 12-én összehívták a kijelölt vadászterület földtulajdonosait, hogy az új vadászati törvénynek megfelelően újraosztott terület hasznosításáról döntsenek. A közgyűlésen a térségben korábban vadászati jogokkal bíró Bélmegyeri Földtulajdonosok Vadgazdálkodó Vadásztársaságának tagjait váratlanul érte, amikor a meghirdetett napirendeken túl arról is szavaztak, hogy ők vihetik a puskájukat, a jövőben a Hidashát-Bélmegyer Vadgazdálkodási Társaság szervezhet vadászatokat ott, ahol a másik társaság évtizedeken keresztül gazdálkodott. Az új szerződött vadásztársaság elnöke nem más, mint Mészáros Lőrinc fia.

A helyiek igazi luxusvadászatokról számoltak be az RTL Klubnak márciusban:

  • Mészáros Lőrincék helikopterrel érkeztek vadászni, állítólag azért, „mert olyan rosszak az utak, hogy ide autóval borzasztó lejönni”.
  • Volt, hogy a tűzoltókat is kihívták, hogy mossák le az utat, mert magas rangú vendégek jönnek.
  • A lőállásokat műfüves gyepszőnyeggel látták el, hogy a „szép, bokszos cipőben lehessen menni, ne kelljen a csizmát összesározni”.

A három vadász azonban utánanézett a kizárásukat alátámasztó dokumentumoknak, és végül arra jutottak, hogy az eljárás során egy sor szabálytalanság történt, például nem voltak rendben a földtulajdonosoktól kapott meghatalmazások. Ezért pert indítottak, hogy a bíróság mondja ki a kizárásukról döntő közgyűlési határozat érvénytelenségét. Ebben a perben született már egy elsőfokú döntés a javukra, most azonban másodfokon, jogerősen is nekik adott igazat a bíróság.

A Gyulai Törvényszék kimondta, hogy valóban nem voltak szabályosak a meghatalmazások, ezért a közgyűlési döntések is érvénytelenek.

„Az biztos, hogy a hatóságnak most fel kell függesztenie a jog gyakorlását, nekünk pedig kezdeményeznünk kell, hogy számunkra engedélyezzék a vadászatot, ez még időbe telik, holnap még nem rohanhatunk ki a puskáinkkal” – mondta erre Lovas József a lapnak.