Mindkét politikai oldal összevissza beszél Air Race-ügyben, most épp a DK villantott

publicisztika
2018 június 25., 11:52
comments 72

A budapestiek egyik felét minden évben a téboly határára kergető Red Bull Air Race klasszikusan párt-, sőt oldalfüggetlen botrány: a főváros lakói 14 éve találgatják, hogy a Red Bull vajon mivel - a cinikus nihilisták szerint mennyivel - képes rávenni az aktuális budapesti városvezetést, legyen az liberális-szocialista vagy fideszes, hogy ingyen vagy fillérekért hetekre átadja neki a város közepét, cserébe több napnyi berregésért.

A sár annyira egyformán fröccsent a két politikai oldalra, hogy a mai napig egyformán képtelenek őszintén kommunikálni az ügyben. Erre mutatott ma példát Gy. Németh Erzsébet, a DK fővárosi képviselője és Tarlós főpolgármester is.

Gy. Németh azután adott ki közleményt, hogy Tarlós a tévében és rádióban is bocsánatot kért a budapestiektől a versennyel járó zajért és kellemetlenségekért, miközben az egész ügyet megpróbálta finoman, de határozottan rátolni a főváros tulajdonosi bizottságára, mintha ahhoz neki nem lenne semmi köze, jóllehet a saját helyettese kérte a bizottságot a 90 százalékos díjkedvezmény megadására.

A sztori megértéséhez érdemes elolvasni a Gy. Németh-féle közlemény első bekezdését:

"DK: Szánalmas Tarlós István önmosdatási kísérlete, éppen ő döntött úgy, hogy ne kerüljön a Fővárosi Közgyűlés elé a Red Bull Air Race

Látva a budapestiek felháborodását a Red Bull Air Race miatt, Tarlós István reménytelen önmosdatásba kezdett a köztévén. Azt mondta, hogy nem ért egyet azzal, hogy a légiparádé területhasználata nem került a Fővárosi Közgyűlés elé és arról a Fővárosi Önkormányzat Tulajdonosi, Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottsága döntött. Az igazság ezzel szemben az, hogy amikor a június 13-i Fővárosi Közgyűlésen felvetettem, hogy a Red Bull Air Race területhasználata kerüljön napirendre, éppen ő mondta azt, hogy ez szükségtelen, ő hagyta érvényesülni a most hibáztatott bizottság döntését."

Ezen a ponton dilis ötletem támadt, és olyant csináltam, amit Gy. Németh közleményeinek olvasói nyilván nem szoktak: megnéztem annak a bizonyos június 13-i közgyűlésnek a jegyzőkönyvét.

A sztori addig a pontig igaz, hogy június 13-án tényleg volt egy rendkívüli fővárosi közgyűlési ülés, és ennek az elején Gy. Németh Erzsébet tényleg felállt és valóban felvetette a Red Bull Air Race közterület-használati engedélyének kérdését. Ezekkel a szavakkal tette:

"GY. NÉMETH ERZSÉBET (DK): Köszönöm szépen. Én hiányolok itt egy napirendi pontot a mai közgyűlés üléséről. Néhány napja elég nagy port vert fel a Red Bull Air Race közterület-használati engedélye, illetve az a helyzet, hogy majdnem három hétre lezárhatja a rakpartot és nagyon fontos közlekedési útvonalakat, egy közlekedési káoszt okozva a fővárosban. A sajtóból az derült ki, hogy a főpolgármester nem tudott erről a döntésről, vagy legalábbis ilyen hírek jelentek meg. Én azt gondoltam, hogy akkor a Fővárosi Közgyűlés mai ülésére ez a kérdés idekerül, szeretném megkérdezni, hogy miért nem. Szerintem ilyen hosszú időre ekkora területre egy ilyen zajszennyezettséget okozó versenynek nem kellene közterület-használati engedélyt adni, és főleg nem olyan kevés pénzért. Köszönöm."

Gy. Németh szavaira a közgyűlést levezető Tarlós személyesen reagált. Most jön az a rész, aminek Gy. Németh közleménye szerint az volt a lényege, hogy “amikor a június 13-i Fővárosi Közgyűlésen felvetettem, hogy a Red Bull Air Race területhasználata kerüljön napirendre, éppen ő mondta azt, hogy ez szükségtelen.”

Tarlós ehhez képes a jegyzőkönyv szerint szó szerint így fogalmazta meg azt, hogy “szükségtelen”:

“Képviselő asszony, beszéltem is a bizottsági elnök úrral, és abban maradtunk, hogy az ilyen neurotikus ügyek – mert bizottsági kompetenciáról van szó –, egyetértésben a bizottsági elnökkel, úgy gondolom, jobb, ha bekerülnek a Közgyűlés elé a jövőben. Egyrészt így el tudjuk kerülni, hogy a főpolgármester se tudjon róla, másodsorban a bizottsági elnök se kerül – olykor önhibáján kívül – kényelmetlen helyzetbe. Ezért az az elképzelésünk Láng Zsolt polgármester úrral együtt, hogy az ilyen típusú ügyeket a jövőben Közgyűlés elé hozzuk.”

Vagyis Tarlós nem azt mondta, hogy a téma közgyűlési tárgyalása szükségtelen, hanem azt, hogy éppen ezt szeretné elérni és ebben az illetékes bizottság elnöke is egyetértett vele. (Gy. Németh felszólalása egy olyan rendkívüli ülésen hangzott el, aminek a napirendjén alapból nem szerepelt a téma.)

Igen, jól olvastad. Az, amit Gy. Németh Erzsébet közleménye úgy fogalmaz meg, hogy “éppen ő mondta azt, hogy ez szükségtelen”, a valóságban azt jelentette, hogy Tarlós István ezzel éppen ellentétesen arról beszélt, hogy az ilyen ügyek “jobb, ha bekerülnek a Közgyűlés elé a jövőben (...) az az elképzelésünk Láng Zsolt polgármester úrral együtt, hogy az ilyen típusú ügyeket a jövőben Közgyűlés elé hozzuk.”

???

A kiáltónak látszó ellentmondás nem hagyott nyugodni, ezért felhívtam Gy. Németh Erzsébetet. Amikor szembesítettem azzal, hogy a friss közleményében Tarlóst szükségtelenezéssel vádolta, miközben a dolgot Tarlós éppen hogy szükségesnek nevezte, a DK elnökségi tagja azt kezdte fejtegetni, hogy egy közlemény 1500 karakterében nem lehet árnyaltan fogalmazni és kifejteni a témát.

Ehhez képest utána egészen tömören el tudta mondani, hogy valójában mire gondolt a közleményében. Állítása szerint igazából arról szól a közlemény, hogy ő azt szerette volna, ha Tarlós István ott helyben felfüggeszti a bizottság döntését Red Bull-ügyben, majd összehív egy következő közgyűlési ülést, ahol megtárgyalják a témát. De mivel Tarlós ezt nem tette meg, hiába beszélt arról, hogy ő is támogatja ennek a témának a közgyűlési megtárgyalását, jogos volt azt írni, hogy a főpolgármester szükségtelennek nevezte a dolgot, hiszen akkor és ott nem vette napirendre a témát.

Gy. Németh szerint Tarlós azért függeszthette volna fel nyugodtan a bizottsági döntést, mert nemrég egy másik ügyben már megtette ezt, ráadásul ugyanezzel a bizottsággal. Ez valóban így van, bár a dolog nem a közgyűlés ülése közben történt: a főpolgármester június elején Karácsony Gergely zuglói polgármester kérésére felfüggesztette a Tulajdonosi Bizottság azon döntését, amivel egy rakás hatalmas, egészséges platán kivágára adták áldásukat a Thököly úton.

Szóval Gy. Németh szükségtelenezésnek nevezi a szükségesezést, miközben Tarlós úgy tesz, mintha a tulajdonosi bizottságot nem a tulajdon helyettese instruálta volna, hogy mit szavazzon meg.

Jó dolog ezen szórakozni, de még jobb lenne tudni, hogy a Red Bull mivel tudja másfél évtizede újra meg újra meggyőzni a döntéshozókat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.