Orbán kiállt Nagy Imre mellett, miután a jobbikos képviselő „moszkovita gazembernek” nevezte

politika
2018 június 25., 13:30
comments 102

Az azonnali kérdések között a jobbikos Szávay István rendezett hatalmas kommunistázást. Kérdésének lényege arra vonatkozott, hogy mikor tervezi végre rendezni a kormány az ügynökakták ügyét, de a felvezetésben nem csak a kormányban és környékén fellelhető egykori kommunistákat olvasta Orbán fejére, hanem egyes utcák és oktatási intézmények neveit is, amiket szerinte át kéne nevezni. 

Ebbe a régi Jobbikot idéző, az új szélsőjobboldali párttal versenyezni akaró felsorolásba került bele, hogy Nagy Imre szobrát el kell távolítani a parlament mellől, mert ő egy „moszkovita gazember” volt.

link Forrás

Orbán élt a lehetőséggel, és az ügynökakták kellemetlen témája helyett elkezdett Nagy Imréről beszélni: hivatkozott az 1989-es újratemetésen elmondott beszédére, és kijelentette, hogy bár Nagy Imre kommunista pártban betöltött szerepével és nézeteivel sokan nem értenek itt egyet, de 

Nagy Imre a halált választotta, hogy kiálljon a hazája mellett,

és azzal, hogy nem tagadta meg a magyar népet, „megváltotta a nemzet tiszteletre méltó vezetői közé a menetjegyét”.

Szávay ezek után figyelmeztette a miniszterelnököt, hogy nem válaszolt az ügynökaktákkal kapcsolatos kérdésre, és Orbán szemére vetette, hogy Oroszország szekértolója. Amire Orbán egy Kovács Bélára tett utalással válaszolt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.