Az orosz medvének tesz hűségesküt egy publicisztikában a Nemzeti Sport gyerekveréspárti publicistája

Média
2018 június 26., 10:42
comments 138

Ingyenes időutazást tesz lehetővé a Nemzeti Sport: a sportnapilap bárkit visszaröptet az ötvenes évekbe. Az időgép maga egy sima cikk, Thury Gábor "Medvetáncra várva" című publicisztikája.

A szerző ebben először az orosz foci és az orosz politika összefüggéseiről értekezik, ekkor még leíró-elemző jelleggel. Arról ír, hogy az orosz nagyhatalmi ambíciókat milyen hatékonyan támogatná meg egy nagy focisiker, ami azonban eddig nem igazán jött el:

"A totalitárius rendszer tisztában volt vele: a futball ideológiai közvetítő szerepe sokkal hatékonyabb bármely más propagandáénál. Mégis, a pályán nem valósultak meg a világuralmi álmok, pontosabban, néhány klubsikert (például a Dinamo Kijev vagy a Dinamo Tbiliszi KEK-győzelme) tekintve részben igen, de válogatott szinten egyáltalán nem. A világ persze keleten is megváltozott, ám egyvalami nem: a rendszert hívhatják államszocializmusnak vagy államkapitalizmusnak, a futball ugyanolyan fontos tényező maradt."

Vagyis ez egy teljesen normálisnak és átlagosnak tűnő sportcikk. Mindaddig, amíg el nem érünk az utolsó mondathoz, ami viszont egy akkora, Oroszország melletti hűségeskü, ami azzal a lendülettel kapja fel az olvasót és viszi vissza 60 évvel az időben:

"Oroszország vezető szerepét illetően nincsenek kétségeink – a medve igencsak masszívan áll a talpán –, más kérdés, hogy a futballpályán egy kiadós medvetánc továbbra is várat magára."

Hát ilyen az Új Vörös Farok.

Thury Gábor publicista a Szovjetuniónál Oroszországnál csak egyet szeret jobban: az olyan edzésmódszereket, amik a sportoló gyerekek verésével, megfélemlítésével és fenyegetésével járnak. Egy korábbi publicisztikájában ugyanis nyíltan kiállt a gyerekverők mellett, azzal a szöveggel, hogy őt is pofozták, mégis hálásan emlékszik vissza az edzőire. Ugyanabban az írásban, amiben azzal próbálta hitelteleníteni Hope Solo amerikai focikapusnőt, aki akkoriban mesélte el, hogy Sepp Blatter FIFA-főtitkár megmarkolta a fenekét, hogy Solo férfiasan ronda. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.