Az ukránok szerint nagy hackertámadást készítenek elő az oroszok

Ukrán bankok és energetikai vállalatok számítógépes rendszerein nyitottak maguknak hátsó kaput orosz hackerek, ezzel az ukrán Kiberrendőrség, Szerhij Demegyuk szerint egy nagy kibertámadást készíthetnek elő az ország ellen.

A világ kiberrendőrei és vállalati kiberbiztonsági szakemberei az elmúlt években aggódva figyelnek, ha ilyesmi történik Ukrajnában, ahol a történelem eddigi legsúlyosabb kibertámadásait követték már el minden bizonnyal az orosz államnak dolgozó hackerek. A NotPetya néven ismert, világszerte pusztító vírust is Ukrajnában szabadították el 2017 júniusában az oroszok.

"Az, hogy az ukrán hatóságok a nyilvánosság elé álltak ezzel, azt mutatja, hogy valóban attól tartanak, hogy ennek komoly hatása lehet" - mondta a Reutersnek Jaime Blasco, az AlienVault kiberbiztonsági cég főtudósa, aki azt is hozzátette, hogy a számítógépes hálózatok elleni támadást szinte lehetetlen egy nemzetre korlátozni, így az valószínűleg a világ más részein is pusztíthat.

Demegyuk szerint az ukrán rendőrség az év eleje óta több vírust is azonosított, melyeket részben már meghekkelt állami intézmények, részben pedig valós állami weboldalakat utánzó kamuweboldalakról küldött phishing-emailekben terjesztettek. A támadók a kártékony szoftvereiket azzal próbálták álcázni, hogy több darabban terjesztik azokat. A kártevő szoftvert csak közvetlenül a támadás előtt raknák össze a megcélzott hálózatokon.

Demegyuk szerint eddigi ismereteik arra utalnak, hogy a támadást egy adott napon akarhatják elindítani. (Via Reuters)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.