Brazília esélyeshez méltóan darálta be és ejtette ki a szerbeket

A gólpasszt adó Neymar köszönti a második gólt szerző Thiago SilvátFotó: Ale Cabral/AGIF
június 27., 20:00
SRB
0
2
BRA
Gól:
Paulinho (34'), Thiago Silva (68')
Sárga lap:
Ljajic (33'), Matic (48'), Mitrovic (70')
Piros lap:

A brazilok először játszottak a vébén első pillanattól utolsóig esélyeshez méltóan és végül magabiztosan legyőzték a szerbeket, akik ezzel kiestek a csoportkörben. Tite csapata ugyanazzal a kezdővel állt fel, mint a Costa Rica ellen az utolsó pillanatban megnyert meccsen, a szerbek viszont felfrissítették a Svájc ellen kétszer is kapituláló védelmet: Ivanovics helyén Rukavina, Tosics helyén Veljkovics, a védekező középpályás Milivojevics helyett pedig Kosztics kapott lehetőséget. 

A meccs előtt 3 pontos Szerbiának mindenképp győznie kellett a biztos továbbjutáshoz, a 4 ponttal álló Brazíliának papíron a döntetlen is elég lett volna ehhez. 

A braziloknak rosszul indult a meccs: Marcelo 8 perc után sérülten battyogott le a pályáról. Ez rövid időn belül a második nagy csapás a keretnek, miután a Costa Rica ellen nyerőnek bizonyuló Douglas Costa számára is véget ért a torna.

Marcelo fájdalmas arccal hagyta el a pályátFotó: ALEXANDER NEMENOV/AFP

 A védő kiválásától függetlenül a brazilok határozottan kezdtek: az első félidőben főleg Willian és Coutinho volt aktív, de Paulinho is gyakran felzárkózott a támadásokhoz. A szerbeknél a két szélső: Tadics és Kosztics voltak a legjobbak, Milinkovics-Szavics és Ljajics ezúttal beleszürkültek a mezőnybe. A szerbek igyekeztek lassítani a játékot, abban bízva, hogy sikerül a második félidőig gól nélkül tartani a meccset és akkor betalálni. Ez nem jött be. 

A 29. percben Neymar a bal szélről indította csodálatos ütemben a kiugró Jesust, aki egy gyönyörű csel után túl sokat várt, és a blokkba lőtt, a 37. percben viszont már nem volt ellenszer: Paulinho tökéletes ütemben lépett ki Coutinho passzával és Sztojkovics felett a kapuba emelt. 

A második félidő elején volt egy negyedóra, amikor úgy tűnt, a szerbeknek lehet esélyük. Ljajics többször lendületből vezethette rá Silváékra a labdát, de pontatlanul passzolt. Az 56. percben egy élesen bekanyarított labdája Mirandáról kevéssel ment fölé, a 60. percben Tadics nem túl erős lövését Alisson Thiago Silvára ütötte, Mitrovics tisztán fejelhetett, de gyengén stukkolta rá a labdát. 

A félidő derekára magukhoz tértek a brazilok - Paulinhót Fernandinho váltotta - és eldöntötték a meccset. A 68. percben Neymar gyönyörű csel után harcolt ki szögletet a bal oldalon. A szögletet is ő végezte el, élesen csavart a kapu elé, a berobbanó Thiago Silva pedig 4 méterről a kapu jobb oldalába fejelt.

Innen már nem volt szerb visszaút. Neymar és Coutinho egyre magabiztosabban adogattak elöl, a középpályások pedig nagy magabiztossággal tartották a labdát az ellenfél térfelén. A szurkolók már a 70. perctől ollézni kezdtek. 

A hajrában Sztojkovics kapus kétszer is bravúrral védett Neymarral szemben: a PSG csatára egyszer felette, egyszerre mellette próbálta elhúzni a labdát, de egyik alkalommal sem járt sikerrel. Ezzel együtt Neymarnak jó meccse volt: főleg a második félidőben felszabadultan játszott, bejöttek a cselei, a második gólban nagy érdemei voltak, és jöttek az ösztönös mozdulatok is:

Szerbia derekasan küzdött, a meccs végén szurkolóik felállva tapsolták meg őket, a továbbjutásuk nem most szerdán, hanem a Svájc elleni második meccsen ment el, ahol Mitrovics góljával vezetést szereztek, végül mégis kikaptak. 

Brazília kezd formába lendülni, bár a sérülések miatt később lehetnek gondjaik, nagy meglepetés lenne, ha Mexikó útjukba tudna állni a legjobb 16 között. Az amerikai rangadót hétfőn 16 órakor rendezik Szamarában. 

E csoport M Gy D V G+ G- GK P
1. Brazília 3 2 1 0 5 1 4 7
2. Svájc 3 1 2 0 5 4 1 5
3. Szerbia 3 1 0 2 2 4 -2 3
4. Costa Rica 3 0 1 2 2 5 -3 1
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.