Erdogan győzelme után újabb 170 ember ellen adtak ki elfogatóparancsot gülenizmusra hivatkozva

2018 június 27., szerda 5:39
31

Újabb 170 ember, köztük a légierő egy korábbi dandártábornoka és 30 egykori pilótája, valamint 71 további katona ellen adtak ki elfogatóparancsot szerdán Törökország-szerte azzal a gyanúval, hogy kapcsolatban állnak a 2016. július 15-ei puccskísérletért felelőssé tett gülenista mozgalommal – közölte az Anadolu török állami hírügynökség.

A beszámoló szerint a volt dandártábornok is azon a telefonos rendszeren keresztül érintkezett az összeesküvő-hálózat tagjaival, amin a légierőbe beépülő gülenisták és az ő mozgalmi „tanítómestereik” is kommunikáltak, a 71 gyanúsított katonából 43 jelenleg is aktív szolgálatot teljesít.

A szerdai elfogatóparancsokat Ankarában és a nyugat-törökországi Kocaeliben adták ki, de a rendőrségi művelet összesen 16 tartományt érint.

A török vezetés az USA-ban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatát teszi felelőssé a 2016-os hatalomátvételi incidensért. A hivatalos török álláspont szerint a terrorszervezetnek nyilvánított mozgalom tagjai céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az állami szférába, így a haderő soraiba is.

A feltételezett gülenisták elleni hatósági fellépés Törökországban két évvel a puccskísérlet után is szakadatlan, az előállítások mindennaposak. Ezen a jelek szerint nem változtatott a múlt hét végi elnökválasztás sem, amit Recep Tayyip Erdogan jelenlegi elnök nyert meg, az EBESZ megfigyelői szerint nem egyenlő feltételek mellett.

Erdogan megnyitja az új török nagykövetséget a szomáliai Mogadishuban 2016. június 3-án. Fotó: Mohamed Abdiwahab/AFP

Az eltelt időszakban több mint 159 ezer embert vettek őrizetbe, legalább 48 ezret pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek a Gülen-hálózathoz való állítólagos kötődésükre hivatkozva. Eddig 150 tábornokot és több mint 4630 tisztet beleértve a haderő legalább 8570 tagját menesztették az állásukból a gülenista mozgalommal összefüggésben.

2016. július 15. éjszakáján összeesküvők foglalták el Ankarában a katonai főparancsnokság és az állami média, a TRT épületét, Isztambulban pedig lezárták az első Boszporusz-hidat. A puccsisták lánctalpasokkal törtek ki a laktanyákból, majd vadászrepülőik és helikoptereik légicsapásokat mértek a parlamentre és az országos rendőr-főkapitányság székházára. Erdogan az utcára szólította a civil lakosságot, ami végül megakadályozta az államcsínyt. Gülen szerint eleve Erdogan szervezte meg a puccsot(MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt