Kovács Zoltán példás érzékenységgel szólt az amerikai bababörtönbe került Levente (2) esetéről

POLITIKA
2018 június 28., 09:09
comments 225

Sajtótájékoztatót tartott Kovács Zoltán, a téma a brüsszeli uniós csúcs volt. A kormányszóvivő az esemény végén újságírói kérdésekre válaszolt, az ATV Híradó munkatársa pedig arra volt kíváncsi, hogyan tudja segíteni a magyar kormány a Trump migrációs politikájának áldozatul esett magyar család helyzetének rendezését. A házaspárt illegális bevándorlás miatt tartóztatták le, és ahogy az mostanában ment Amerikában, tőlük is elszakították kétéves kisfiukat, Leventét. A gyerek magányosan, egy bronxi menekültközpontban ünnepelte második születésnapját, a Blikk szerint hetek óta alig eszik, nem beszél, és végtelenül szomorú. 

Kovács Zoltán úgy felelt, a külügy mindent megtesz, amit törvényes körülmények között tehet, de hozzátette: „azért mindenkinek felhívjuk a figyelmét, hogy a törvényeket be kell tartani, különös tekintettel a migráció kérdésére.” Ezután védelmébe vette Trumpot, mondván, ezek a törvények, melyeket az elnök szigorúan betartat, nem most, hanem már jóval megválasztása előtt születtek. 

„Senkit nem érhetett meglepetésként, hogy az amerikai hatóságok kőkemény szigorral lépnek fel a migrációval szemben, Magyarország kormánya is ezt az álláspontot képviseli, hogy a törvényeket mindenki tartsa be.”

Hozzátette, „ennek fényében is egyébként természetesen mindent megteszünk, hogy a kiskorú gyermekről és a családról a jog adta, illetve a nemzetközi jog adta keretek között gondoskodjunk.

Trump egyébként a tiltakozások hatására végül visszavonulót fújt, és elnöki rendeletet hozott a törvényes, de embertelen gyakorlat ellen, majd a bíróság megtiltotta az amerikai hatóságoknak a bevándorlócsaládok szétszakítását.

link Forrás


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.