Kovács Zoltán példás érzékenységgel szólt az amerikai bababörtönbe került Levente (2) esetéről

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Sajtótájékoztatót tartott Kovács Zoltán, a téma a brüsszeli uniós csúcs volt. A kormányszóvivő az esemény végén újságírói kérdésekre válaszolt, az ATV Híradó munkatársa pedig arra volt kíváncsi, hogyan tudja segíteni a magyar kormány a Trump migrációs politikájának áldozatul esett magyar család helyzetének rendezését. A házaspárt illegális bevándorlás miatt tartóztatták le, és ahogy az mostanában ment Amerikában, tőlük is elszakították kétéves kisfiukat, Leventét. A gyerek magányosan, egy bronxi menekültközpontban ünnepelte második születésnapját, a Blikk szerint hetek óta alig eszik, nem beszél, és végtelenül szomorú. 

Kovács Zoltán úgy felelt, a külügy mindent megtesz, amit törvényes körülmények között tehet, de hozzátette: „azért mindenkinek felhívjuk a figyelmét, hogy a törvényeket be kell tartani, különös tekintettel a migráció kérdésére.” Ezután védelmébe vette Trumpot, mondván, ezek a törvények, melyeket az elnök szigorúan betartat, nem most, hanem már jóval megválasztása előtt születtek. 

„Senkit nem érhetett meglepetésként, hogy az amerikai hatóságok kőkemény szigorral lépnek fel a migrációval szemben, Magyarország kormánya is ezt az álláspontot képviseli, hogy a törvényeket mindenki tartsa be.”

Hozzátette, „ennek fényében is egyébként természetesen mindent megteszünk, hogy a kiskorú gyermekről és a családról a jog adta, illetve a nemzetközi jog adta keretek között gondoskodjunk.

Trump egyébként a tiltakozások hatására végül visszavonulót fújt, és elnöki rendeletet hozott a törvényes, de embertelen gyakorlat ellen, majd a bíróság megtiltotta az amerikai hatóságoknak a bevándorlócsaládok szétszakítását.


Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.