Sokkal korábban megszilárdulhatott a Mars felszíne, mint eddig gondoltuk*

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Legalább 100 millió évvel korábban szilárdult meg a Marson az a kéreg, amely a sziklás bolygókon lehetővé teszi az élet kialakulását, mint a Földön.

A szakértők a Black Beauty nevű Mars-meteoritból vett cirkonszemcséket elemezve megállapították, hogy a vörös bolygó külső rétege 4,547 milliárd évvel ezelőtt szilárdult meg, tehát csak 20 millió évvel a Nap születése után

"A Mars elsődleges kéregformálódása sokkal gyorsabban történt, mint korábban gondoltuk" - mondta Martin Bizzarro, a bolygók és csillagok kialakulásával foglalkozó dán központ, a Centre for Star and Planet Formation kutatója és a témában a Nature című tudományos magazinban megjelent tanulmány szerzője. 

Marsi strandok

"Eredményeink alapján a Marson jóval hamarabb lehettek óceánok és potenciális élet is, mint a Földön" - fejtette ki Bizzarro. A víz az élet alapvető előhírnöke, legalábbis a tudomány jelenlegi állása szerint.  A Mars egykor jóval "Föld-szerűbb" lehetett sűrű légkörrel, bőséges vízzel és globális óceánokkal. 

Eddig a matematikai modellek alapján azt feltételezték, hogy a vörös bolygó megszilárdulása 100 millió éven át tartott. Az új tanulmány ezt vitatja. 

A vizsgálat során "egy darab Marsot" vizsgáltak, amelyet a Szaharában fedeztek fel 2011-ben. A Black Beauty 320 grammot nyomott, amikor megtalálták. A tudósok 44 grammot leválasztottak az értékes kőzetről és összezúztak 5 grammot. Így ki tudtak vonni 7 cirkondarabot, amelyet a kísérletek során használhattak. 

A tudósok megmérték az urániumból származó ólmot, amely a cirkonba került, amikor a fiatal Mars olvadt magmája megkeményedett. Ezáltal precízen meg tudták állapítani a kéreg korát, amelyből a cirkon kialakult. 

"Örülök, hogy ezt a módszert választottuk. A cirkon olyan, mint valami időkapszula" - mondta Bizzarro.

Hogy születnek a bolygók?

A bolygók kialakulására két fő modell létezik. Az egyik szerint ez fokozatokban történik: apró porrészecskék úgynevezett planetezimálokká - 10-100 kilométer átmérőjű kőzetekké - olvadnak össze, amelyek összeütközve planetáris embriókká, majd bolygókká alakulnak 50-100 millió év alatt. 

Egy újabb elmélet szerint a bolygók növekedése sokkal gyorsabban zajlik le és a folyamat során a részecskék rétegesen egymásra halmozódnak centiméterenként, illetve méterenként és laza kötésbe kerülnek gázokkal. 

A tanulmány adatai az újabb elméletet erősítik a Föld-szerű bolygók gyors formálódásáról.

Bizzarro szerint ez azt sugallja, hogy valami hasonló történhetett a Föld esetében is, de csak miután a Föld "kipihente" azt a hatalmas becsapódást, amely révén kialakult a Hold mintegy 4,4 milliárd éve. 

A Marsról úgy tartják, hogy sűrű fémes maggal rendelkezik, melynek átmérője mintegy 1800 kilométer, és elsősorban vasból, nikkelből és kénből áll. A magot egy nagyrészt szunnyadó köpeny veszi körül mintegy 1500 kilométer vastagságban, ezt főként szilícium, oxigén, vas és magnézium alkotja. Végül a kéreg mintegy 50 kilométeres mélységben található, és legfeljebb 125 kilométer vastag.

Arra, hogy akár élet is létezhetett a Marson, a NASA legújabb kutatása is rámutatott: az általuk talált szerves vegyület keletkezéséről azonban egyelőre nem sikerült bebizonyítani, hogy biológiai úton történt volna.

* - Ha a kedves olvasó eddig semmit sem gondolt a Mars felszínének megszilárdulásáról, elnézést kérek.

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 5,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.