Atlanti-óceánosodik a Jeges-tenger

A Északi-sarkvidéket fedő Jeges-tenger csak magyarul tenger, mert igazából a világ legkisebb óceánja. Nagy területen sem a Csendes- sem az Indiai-óceánnal nem érintkezik, az Atlantival viszont igen. A két víztömeg határa nemcsak földrajzilag meghatározott, hanem fizikai is, a Jeges-tengerben ugyanis máshogy oszlik el a víztömeg: felül alacsonyabb sótartalmú víz van, ami telente megfagy. Ezzel szemben az Atlanti-óceán sótartalma viszonylag kiegyenlített, teljes mélységében.

Ez a határ azonban egyre feljebb tolódik, ami azért gond, mert a magasabb sótartalmú felső víztömegnek nehezebb megfagynia, és a folyamat ezzel is hozzájárul a sarki jégtakaró zsugorodásához.

Legalább is erre jött rá egy nemzetközi tudóscsoport, miután egy rakás óceánjáró hajóra szereltek szenzorokat a minél pontosabb mérések érdekében. Észrevették azt, is, hogy 2010 óta a víz melegedése és a sós meg a édes víz keveredése még gyorsabb. Jelentős részben az óceánhatároknak ez az elmozdulása teszi a felmelegedés szempontjából kritikus hellyé a térséget. (Axios)