Atlanti-óceánosodik a Jeges-tenger

természet
2018 június 29., 16:49

A Északi-sarkvidéket fedő Jeges-tenger csak magyarul tenger, mert igazából a világ legkisebb óceánja. Nagy területen sem a Csendes- sem az Indiai-óceánnal nem érintkezik, az Atlantival viszont igen. A két víztömeg határa nemcsak földrajzilag meghatározott, hanem fizikai is, a Jeges-tengerben ugyanis máshogy oszlik el a víztömeg: felül alacsonyabb sótartalmú víz van, ami telente megfagy. Ezzel szemben az Atlanti-óceán sótartalma viszonylag kiegyenlített, teljes mélységében.

Ez a határ azonban egyre feljebb tolódik, ami azért gond, mert a magasabb sótartalmú felső víztömegnek nehezebb megfagynia, és a folyamat ezzel is hozzájárul a sarki jégtakaró zsugorodásához.

Legalább is erre jött rá egy nemzetközi tudóscsoport, miután egy rakás óceánjáró hajóra szereltek szenzorokat a minél pontosabb mérések érdekében. Észrevették azt, is, hogy 2010 óta a víz melegedése és a sós meg a édes víz keveredése még gyorsabb. Jelentős részben az óceánhatároknak ez az elmozdulása teszi a felmelegedés szempontjából kritikus hellyé a térséget. (Axios)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.