Nem kapsz levegőt: onnan jött a rendszerkritika, ahonnan sosem vártad

sport
2018 június 29., 10:02
comments 290

Bayer Zsolt a Magyar Időkben egy nagyon érdekes oknyomozó publicisztikában igyekszik megfejteni a németek csúfos VB-szereplését és kiesését. A Foci mint tükör című írás vezérfonala, hogy pont olyan gyatra a német foci, mint amilyenné tették a német társadalmat, ami már csak ostoba vigyorgásra és a fogyasztásra képes. A tettesek pedig a bizonyos valakik. A valakik a második világháború után betiltották a német identitást és így „a német nemzeti büszkeség egyetlen megmaradt és megtűrt letéteményese a német labdarúgó-válogatott” volt. Eddig, mert aztán jöttek a valakik: 

„ugyanaz történt 2014 óta a német válogatottal, mint ami 2014 óta Németországgal történt. Vagyis valakik elérkezettnek látták az időt, hogy felszámolják Németország maradék, a második világháború után még megengedett és megtűrt identitását, nemzeti önazonosságát, a maradék megtűrt, kicsike német lelket.”

A németek pont olyanok, mint a focijuk, a focistáik pedig olyanok, mint a vezetőjük:

„Ezen a világbajnokságon tizenegy Angela Merkel ment fel a pályára játszani. Tizenegy Angela Merkel-lelkű robottal pedig nem lehet focizni.”

Nem kell sokáig bogarászni Bayer sorai között, hogy az ember kiolvassa a rendszer kíméletlen kritikáját, és 

mit jelent az, ha a foci a tükör.

A miniszterelnök most félreérthetetlen üzenetet kapott. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.