Hiába a Trump-Kim–találkozó, Észak-Korea felpörgethette az urándúsítást

Az NBC ír arról, hogy egy jelentés szerint Észak-Korea az elmúlt hónapokban fokozta az urándúsítást a titkos nukleáris telepein, hiába állította azt Donald Trump, hogy az ország többé már nem jelent nukleáris fenyegetést. 

Az NBC tucatnyi olyan amerikai hivatalnokkal beszélt, akik ismerik ezt a jelentést. Ezek az információk pár nappal azután láttak napvilágot, hogy kiderült, Észak-Korea továbbfejlesztette a nukleáris fegyverzetét kiszolgáló atomerőművét. 

Azaz egyelőre Kim Dzsongun semmit nem teljesített abból, amiről elvileg megállapodott Donald Trumppal, az amerikai elnök ennek ellenére a tárgyalások után szinte azonnal bejelentette, hogy az USA többet nem vesz részt közös hadgyakorlaton régi szövetségesükkel, Dél-Koreával.

A hírek szerint az amerikai külügyminiszter, Mike Pompeo július elején Észak-Koreába látogathat, hogy folytassák az egyeztetéseket. Az amerikaiak abban bíznak, hogy ekkor majd konkrét vállalásokat is kapnak az atomfegyverek leszerelésével kapcsolatban.

Az elmúlt hét hónapban Észak-Korea nem hajtott végre rakétatesztet vagy nukleáris kísérleti robbantást, ugyanakkor az amerikai tisztviselők, akik ismerik a legfrissebb hírszerzési jelentéseket, arról beszéltek, hogy az urániumdúsítás mértékét fokozták az országban. (Guardian)