Több százezer amerikai munkahely szűnhet meg, ha Trump tényleg védővámot vet ki az autókra

külföld
2018 június 30., 08:13
comments 180

A General Motors pénteken jelezte, hogy ha Donald Trump védővámok újabb körét veti ki, az visszafelé sülhet el, és a cégnél kevesebb befektetés, munkahely, valamint alacsonyabb bérek lehetnek emiatt. 

Az amerikai autógyártóóriás szerint ha az elnök valóban védővámot vetne ki az importált autókra és alkatrészekre, az jelentős drágulást hozhatna az amerikai piacon. A változás ráadásul leginkább azokat az autókat érintené, melyeket a kevésbé vagyonos emberek vásárolnak. 

Trump és a GM vezérigazgatója, Mary Barra tavaly márciusban
photo_camera Trump és a GM vezérigazgatója, Mary Barra tavaly márciusban Fotó: NICHOLAS KAMM/AFP

A keresletvisszaesés és a lassú termelés miatt pedig egy kisebb GM-re lehetne szükség, tették még hozzá, világosan utalva arra, hogy amerikai munkahelyek szűnhetnek meg, ha az elnök tényleg autóipari vámokat kezd el kivetni. 

Trump épp az amerikai munkások és vállalkozások érdekére hivatkozva kezdett kereskedelmi háborúba, de eddig a nagy amerikai cégek nem sok jelét adták annak, hogy értékelnék a lépéseket: a Harley-Davidson például már jelezte, hogy a vámok miatt elképzelhető, hogy több motorkerékpárt kell majd az Egyesült Államokon kívül gyártaniuk. 

A GM mostani bejelentése egybecseng számos kereskedelmi szervezet és más autógyártók figyelmeztetésével. A GM szóvivője jelezte, egyelőre nincs konkrét tervük a leépítésekre, de ez a lépés olyasvalami, ami elképzelhető. 

A GM és a többi nagy autógyár nagyban támaszkodik a tengerentúlról behozott alkatrészekre, ezért őket érzékenyen érintené, ha tényleg jelentős vámot vetne ki ezekre az amerikai kormány. 

A számos amerikai gyárral rendelkező Fiat Chrysler Automobiles is mérlegeli a termelési lehetőségeit, derült ki a napokban, a kereskedelmi háború ugyanis a gyártási lánc minden szintjére hatással van, jelentősen növelve a költségeket. 

Peterson Institute for International Economics jelentése szerint amúgy a védővámok kivetése az autóiparra 200 ezer amerikai munkahely megszűnését jelenthetik, ha pedig ezeket a vámokat nemzetközi válaszlépések kísérik majd, 600 ezer munkahely lehet oda. (NY Times, Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.