Tolonganak az uniós állampolgárságért a Brexitre készülő britek

külföld
2018 június 30., 14:31
comments 63
photo_camera Fotó: EMMANUEL DUNAND/AFP

A BBC által összegyűjtött adatok szerint 2017-ben 17 uniós tagállamban összesen 12 993 brit állampolgár kapott valamilyen más állampolgárságot.

Ez a szám két és félszerese annak, amit a Brexit-népszavazás évében, 2016-ban regisztráltak (5015), bár már abban az évben is látványos volt az ugrás a korábbiakhoz képest.

2014-ben 1594, 2015-ben 1800 brit folyamodott valamilyen más uniós országban állampolgársághoz.

A toplista élén Németország áll: 2017-ben 7493 brit folyamodott sikerrel itt állampolgárságért, őket Franciaország (1518) és Belgirum (1381) követi. Magyarországon 29 brit, Csehországban 26, Lengyelországban hét, Szlovákia egy brit kérelmező kapott állampolgárságot. A BBC azt is írja, hogy ezzel együtt a többség megtartotta brit állampolgárságát is.

A cikk szerint fontos szempont lehet az állampolgárságért folyamodók körében, hogy az uniós tagság megszűnése után egyes uniós országok csak akkor adnak állampolgárságot, ha az illető lemond nem uniós országának állampolgárságáról.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.