Tolonganak az uniós állampolgárságért a Brexitre készülő britek

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Fotó: EMMANUEL DUNAND/AFP

A BBC által összegyűjtött adatok szerint 2017-ben 17 uniós tagállamban összesen 12 993 brit állampolgár kapott valamilyen más állampolgárságot. 

Ez a szám két és félszerese annak, amit a Brexit-népszavazás évében, 2016-ban regisztráltak (5015), bár már abban az évben is látványos volt az ugrás a korábbiakhoz képest. 

2014-ben 1594, 2015-ben 1800 brit folyamodott valamilyen más uniós országban állampolgársághoz. 

A toplista élén Németország áll: 2017-ben 7493 brit folyamodott sikerrel itt állampolgárságért, őket Franciaország (1518) és Belgirum (1381) követi.  Magyarországon 29 brit, Csehországban 26, Lengyelországban hét, Szlovákia egy brit kérelmező kapott állampolgárságot. A BBC azt is írja, hogy ezzel együtt a többség megtartotta brit állampolgárságát is.

A cikk szerint fontos szempont lehet az állampolgárságért folyamodók körében, hogy az uniós tagság megszűnése után egyes uniós országok csak akkor adnak állampolgárságot, ha az illető lemond nem uniós országának állampolgárságáról. 

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.