Sokkal hamarabb evakuálni kellett volna a Grenfell Towert - mondja egy tűzoltó

külföld
2018 július 03., 15:07
comments 68

2017. június 14-én egy zárlatos hűtő miatt kigyulladt a londoni Grenfell Tower nevű toronyház, a katasztrófában 72 ember halt meg. Nagy-Britanniában jelenleg átfogó vizsgálat zajlik arról, mi okozta a tragédiát, és miért haltak meg ennyien. Korábban kiderült, hogy a ház sem volt túl jó állapotban, tűzveszélyes volt például a burkolata, amit csak az olcsósága miatt választottak.

Közben több tüntetés is volt azért, hogy végre nevezzék meg a felelősöket, és hogy kapjanak több segítséget azok az emberek, akik mindenüket elvesztették a tűzben.

Most Daniel Egan, egy, az oltásban is résztvevő veterán tűzoltó tett vallomást, és azt mondta, mikor nem sokkal hajnali kettő előtt megérkezett a tűzhöz, már nyilvánvaló volt, hogy az embereket sokkal hamarabb ki kellett volna menekíteni.

„Olyan volt, mint egy film. Az emberek kiabáltak és sikoltoztak, pánikoltak és segítségért kiabáltak. Az első gondolatom az volt, hogy mindenkit ki kell hoznunk. Hallottam, ahogy morajlik a lángoló torony. Nyilvánvaló volt... Hallottuk az emberek sikolyait... elnézést, de annyira nyilvánvaló volt.”

Police man a security cordon as a huge fire engulfs the Grenfell Tower early June 14, 2017 in west London. .The massive fire ripped through the 27-storey apartment block in west London in the early hours of Wednesday, trapping residents inside as 200 firefighters battled the blaze. Police and fire services attempted to evacuate the concrete
photo_camera Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP

Ehhez képest a segélyszolgálatok egészen 2 óra 47 percig azt tanácsolták az épületben lévőknek, hogy maradjanak a lakásaikban. Ezután a segélyhívón is azt tanácsolták a bennrekedteknek, hogy próbáljanak kimenekülni az épületből.

Egen azt mondta, nem osztotta meg a véleményét a mentés vezetőjével, mivel úgy gondolta, ő is érti a dolgát.

A vizsgálatban az is kiderült, hogy sokszor nem volt megfelelő a kommunikáció a mentést végző hatóságok között: mikor tűzoltókat küldtek be az életveszélyben lévő lakók evakuálására, másoknak még azt mondták, ne hagyják el a lakásaikat. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.