Sokkal hamarabb evakuálni kellett volna a Grenfell Towert - mondja egy tűzoltó

2017. június 14-én egy zárlatos hűtő miatt kigyulladt a londoni Grenfell Tower nevű toronyház, a katasztrófában 72 ember halt meg. Nagy-Britanniában jelenleg átfogó vizsgálat zajlik arról, mi okozta a tragédiát, és miért haltak meg ennyien. Korábban kiderült, hogy a ház sem volt túl jó állapotban, tűzveszélyes volt például a burkolata, amit csak az olcsósága miatt választottak.

Közben több tüntetés is volt azért, hogy végre nevezzék meg a felelősöket, és hogy kapjanak több segítséget azok az emberek, akik mindenüket elvesztették a tűzben.

Most Daniel Egan, egy, az oltásban is résztvevő veterán tűzoltó tett vallomást, és azt mondta, mikor nem sokkal hajnali kettő előtt megérkezett a tűzhöz, már nyilvánvaló volt, hogy az embereket sokkal hamarabb ki kellett volna menekíteni.

„Olyan volt, mint egy film. Az emberek kiabáltak és sikoltoztak, pánikoltak és segítségért kiabáltak. Az első gondolatom az volt, hogy mindenkit ki kell hoznunk. Hallottam, ahogy morajlik a lángoló torony. Nyilvánvaló volt... Hallottuk az emberek sikolyait... elnézést, de annyira nyilvánvaló volt.”

Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP

Ehhez képest a segélyszolgálatok egészen 2 óra 47 percig azt tanácsolták az épületben lévőknek, hogy maradjanak a lakásaikban. Ezután a segélyhívón is azt tanácsolták a bennrekedteknek, hogy próbáljanak kimenekülni az épületből.

Egen azt mondta, nem osztotta meg a véleményét a mentés vezetőjével, mivel úgy gondolta, ő is érti a dolgát.

A vizsgálatban az is kiderült, hogy sokszor nem volt megfelelő a kommunikáció a mentést végző hatóságok között: mikor tűzoltókat küldtek be az életveszélyben lévő lakók evakuálására, másoknak még azt mondták, ne hagyják el a lakásaikat. (Guardian)