Rossz a pia a bulinegyedben

2018 július 5., csütörtök 8:43
52
  • Minden negyedik, a főváros nagy forgalmú szórakoztató negyedében működő vállalkozásnál találtak szabálytalanságot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrei – közölte az adóhatóság júniusi egyhetes ellenőrzés-sorozata után.
  • Összesen kb. 120 millió forint mulasztási bírságot szabnak ki az első hét után, de az ellenőrzések a következő hetekben is folytatódnak.

Az első héten több száz revizor és pénzügyőr több mint 3000 ellenőrzést végzett, főleg az online pénztárgépek adatai alapján kockázatosnak ítélt vállalkozásoknál. Ellenőriztek vendéglátó-egységeket, ajándékboltokat, piacokon, vásárcsarnokokban működő vállalkozásokat és személyszállítókat is.

A VI. és VII. kerületben ellenőrzött vendéglátóhelyek háromnegyedében súlyos jövedéki szabálytalanságokat tapasztaltak a pénzügyőrök. Sok esetben találtak zárjegy nélküli, „pancsolt” vagy az előírtnál lényegesen kisebb alkoholfokú szeszes italt. Lefoglaltak kb. 120 liter alkoholos italt.

Az adóellenőrök mellett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei is ellenőriztek a területen.

A Nébih minden második ellenőrzése élelmiszerbiztonsági szabálytalanságot tárt fel. Több esetben a helyszínen megsemmisítettek lejárt szavatosságú söröket, és élelmiszer-jelölési meg nyomonkövetési jogsértések miatt zároltak kb. 100 liter borászati terméket és alkoholos italt. Súlyos élelmiszer-higiéniai jogsértések miatt három helyen azonnali hatállyal megtiltották a vendéglátóipari termékek előállítását és forgalomba hozatalát, és kb. 130 kiló húst és tenger gyümölcseit vontak ki a forgalomból.

A NAV szerint az ellenőrzések hírére a nyugtaszám és a bevétel is jócskán meghaladta az egyébként megszokottat.

Több kereskedő árbevétele több mint háromszorosára növekedett az akció hetében, de egy bár például heti átlagos 1 milliós bevétele ellenére ezen a héten 14 millió forint forgalmat rögzített. Mintegy 50 kocsmánál legalább másfélszeres mértékű bevétel-növekedés volt kimutatható, de az ellenőrzéssorozat lezárása után az összes cég forgalma visszaesett a korábbi, vagy annál alacsonyabb szintre. Az ilyen vállalkozások számíthatnak a NAV visszatérő ellenőrzéseire - írták.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt