Megszüntették a Rády Krisztina öngyilkossága miatti vizsgálatot Bertrand Cantat ellen

külföld
2018 július 07., 06:32
comments 50

Rády Krisztina műfordító, kultúraszervező és producer 2010-ben lett öngyilkos Bordeaux-ban, Bertrand Cantat francia énekessel és két gyerekükkel közös házukban. Cantat-t 2004-ben egy vilniusi bíróság nyolc év szabadságvesztésre ítélte, mivel egy koncert előtt úgy megütötte akkori barátnőjét, Marie Trintignant színésznőt, hogy az belehalt sérülésébe. A Noir Désir nevű rockegyüttes frontembere jó magaviselete miatt 2007-ben szabadult, ekkor tért vissza Rádyhoz, aki a 2004-ben történtek ellenére sem hagyta el, sőt kiállt a férje mellett.

Bertrand Cantat
photo_camera Bertrand Cantat Fotó: PATRICK KOVARIK/AFP

Rády haláláról 2013-ban tudott meg többet a nyilvánosság egy, a szülei üzenetrögzítőjén hagyott üzenetből. Ebben Rády azt mondja, hogy a férje erőszakos ember, aki rémálommá változtatta a szerelmüket, és ígéri, hogy megpróbál valahogy megszökni a lányával, mert Cantat mellett nem tud tisztán gondolkodni, hiszen „a félelem miatt levegőt venni sem mer az ember”.

A fejlemények miatt a francia ügyészség nem szándékosan halált okozó fizikai erőszak és pszichológiai nyomásgyakorlás gyanúja miatt vizsgálatot indított Cantat ellen, de ezt vádemelés nélkül megszüntették. Ezután egy francia női érdekvédő szervezet képviselője többször feljelentést tett, de az ezek alapján indult vizsgálatokat is vádemelés nélkül zárták le. A legutóbbi vizsgálat idén júniusban indult, azt most szüntették meg.

Cantat ügyvédje szerint a vádak hazugságokon alapulnak. (MTI, Index via Mérce)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.