18 év után békét kötött Etiópia és Eritrea

külföld
2018 július 09., 16:09
comments 95

Hivatalosan is békét kötött, és visszaállította a kereskedelmi és diplomáciai kapcsolatokat Etiópia és Eritrea kormánya.

 A békemegállapodás közel húsz év után tesz pontot a két ország közti határvitára. Isaias Afewerki eritreai elnök és Abiy Ahmed etiópiai miniszterelnök hétfőn Eritrea fővárosában, Aszmarában írta alá a történelminek mondható megállapodást. A két ország vezetői húsz éve nem tettek egymásnál hivatalos látogatást. 

Abiy Ahmed, etióp miniszterelnök
photo_camera Abiy Ahmed, etióp miniszterelnök Fotó: Minasse Wondimu Hailu/Anadolu Agency

Az etiópok nem voltak hajlandóak elfogadni a hágai Nemzetközi Bíróság határvitában hozott döntését, amely a békemegállapodás része volt, és emiatt az etióp seregek a mai napig nem vonultak ki a vitatott területekről.

Abiy Ahmed, aki év elején került kormányra  és egyik első ígérete volt a határvita feloldása, június elején jelentette be, hogy 18 év után elfogadja és végrehajtja a 2002 óta halogatott békemegállapodást Eritreával. Ez azt jelenti, hogy az etiópok kivonulnak a vitatott határmenti területekről, köztük Badme városából. 

A kormánydöntéssel, amit most a két ország megállapodása is megerősített, Etiópia Afrika egyik legvéresebb háborúját zárta le végleg, amely több tízezer ember életébe került 1998 és 2000 között. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.