18 év után békét kötött Etiópia és Eritrea

2018 július 9., hétfő 16:09
103

Hivatalosan is békét kötött, és visszaállította a kereskedelmi és diplomáciai kapcsolatokat Etiópia és Eritrea kormánya.

 A békemegállapodás közel húsz év után tesz pontot a két ország közti határvitára. Isaias Afewerki eritreai elnök és Abiy Ahmed etiópiai miniszterelnök hétfőn Eritrea fővárosában, Aszmarában írta alá a történelminek mondható megállapodást. A két ország vezetői húsz éve nem tettek egymásnál hivatalos látogatást. 

Abiy Ahmed, etióp miniszterelnök Fotó: Minasse Wondimu Hailu/Anadolu Agency

Az etiópok nem voltak hajlandóak elfogadni a hágai Nemzetközi Bíróság határvitában hozott döntését, amely a békemegállapodás része volt, és emiatt az etióp seregek a mai napig nem vonultak ki a vitatott területekről.

Abiy Ahmed, aki év elején került kormányra  és egyik első ígérete volt a határvita feloldása, június elején jelentette be, hogy 18 év után elfogadja és végrehajtja a 2002 óta halogatott békemegállapodást Eritreával. Ez azt jelenti, hogy az etiópok kivonulnak a vitatott határmenti területekről, köztük Badme városából. 

A kormánydöntéssel, amit most a két ország megállapodása is megerősített, Etiópia Afrika egyik legvéresebb háborúját zárta le végleg, amely több tízezer ember életébe került 1998 és 2000 között. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt