Lemondott Ács polgármestere „a Fidesz mindent elsöprő félelempolitikája miatt”

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel
Lakatos Béla a "Mi vagyunk a többség" májusi tüntetésénFotó: botost/444.hu

Lakatos Béla egy Facebook-posztban jelentette be, hogy nyolc év városvezetés után lemond Ács város polgármesteri posztjáról. 

A Fideszből korábban kilépett, függetlenként polgármesteri mandátumot nyert Lakatos az április választáson a Momentum színeiben indult és lett harmadik. Már májusban már utalt rá, hogy tarthatatlan a politikai helyzet a városban, most viszont ténylegesen le is mondott a tisztségéről. A posztban többek közt ezt írta:

„(...) elszomorít az, hogy a politikai támadások, az egyéni érdekek és sérelmek így tönkre tudják tenni egy fejlődő kisváros mindennapjait. Amikor egy települést már hátrányok érnek azért mert, vezetője határozottan kiáll a demokratikus értékek mellett, és a hivatali rendszer döntéseit a félelem légköre irányítja, nem a szakmaiság, az az ország elveszett ország”. 

A 444-nek Lakatos, aki beszédet mondott májusban egy kormányellenes demonstráción, azzal magyarázta a döntését, hogy már annyira szorította a várost a Fidesz félelempolitikája, hogy a helyiek érdekében jobbnak látta félreállni:

„Ma a vidék magyarországán hiába fejleszt az ember nyolc évig a várost, elmeszelik ha nem fideszes, és ki mer állni a hatalommal szemben”

Lakatos példaként arról beszélt, hogy a helyi Fideszből ketten is távoztak, mert a pártközponti akarat dacára sem akartak vele konfliktust vállalni, de a kilenc fős testületben így is többen - 4-5 ember - a Fidesz nyomás alatt vannak és ez olyan konfliktusokat szül, amik Ács város kárára vannak. 

A 2011 óta előkészített vízelvezetőrendszer, továbbá a kerékpárútfejlesztés együttes 300 milliós terve is veszélybe van csak azért, mert a polgármester nem fideszes, de családját is folyamatosan érik támadások a kormánypárti sajtóban. 

„Ha csak egyetlen hibát elkövetsz, nem engednek, tönkretesznek” - utalt rá Lakatos, hogy néhány hete kikerültek a netre alaposan megvágott videó- és hangfelvételek, amelyeken az országosan is ismert pedagógus és politikus szidalmazza és fenyegeti városházi és iskolai kollégáit. 

A Fidesz lapjai rárepültek az esetre, Lakatos szerint a cél az ő lejáratása volt, de elismerte, hogy hibázott, és az érintettektől elnézést kér. Azt nyilatkozta az esettel kapcsolatban az Indexnek, hogy az utóbbi időszak nagyon megviselte, mert nemrég agydaganatban meghalt egy 19 fiú, akit a saját fiaként szeretett, ezért is viselkedhetett így. Akkor a képviselőtestület még bizalmat szavazott neki azzal, hogy pszichiáter segítségét kéri. 

„Annyira elmérgesedett a viszony, hogy nem volt értelme folytatni” - mondta még Lakatos, aki hétfőn rendkívüli ülésen jelentette be a döntését.

A roma származású Lakatos 2015-ben lépett ki a Fideszből, miután Orbán Viktor azt mondta, hogy „Magyarországnak az a történelmi adottsága, hogy együtt él néhány százezer romával. Ezt valakik valahol valamikor eldöntötték, amit mi megörököltünk”.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.