Orbán Viktor Gáspár fiával közösen, első sorból izgulta végig Erdogan elnök beiktatását

A magyar miniszterelnök fiát is elvitte magával Ankarába, ahol hétfőn esküt tett Recep Tayyip Erdogan török államfő, akit június végén szavaztak meg az elnöki székbe, és aki mostantól egy elnöki rendszer élén uralkodhat Törökországon. 

Hogy Orbán Gáspárt is meghívta-e Erdogan elnök, azt nem tudni, mindenesetre kapott helyet az egyik vacsoraasztalnál is. Íme a hivatalos csoportképek, bal szélen egy ismerős alakkal:

Fotó: Alexander Astafyev/Sputnik
Fotó: Alexander Astafyev/Sputnik

Orbán jobbján a nigeri miniszterelnök, Brigi Rafini ült, Orbán Gáspár apja mögött kapott helyet:

Az Anadolu képén látszik, hogy Orbán Gáspár a fogadáson is színes társaságba keveredett:

Fotó: CEM OKSUZ/Anadolu Agency

A program részeként Orbán és fia megtekintették az elnöki épületegyüttes makettjét is:

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs/MTI/MTVA

A 444 egyik anonim kremlinológusa szerint elképzelhető, hogy Ankarából Orbánék már az oroszországi vébé utolsó meccseire utaznak tovább. Kiváncsiak lettünk volna  a miniszterelnök vébémenetrendjére, de a sajtóiroda idáig nem válaszolt erre vonatkozó kérdéseinkre. 

A ceremónián meghívottként részt vett több jelentősebb afrikai és ázsiai elöljáró - köztük Tamim katari emír -  mellett Maduro venezuelai elnök és Dimitrij Medvegyev orosz miniszterelnök is. Európából elsősorban az autokratikus hajlamú vonal képviseltette magát; Orbán Viktor mellett tiszteletét tette Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő, és Rumen Radev bolgár államfő is. 

Berlusconi és OrbánFotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs/MTI/MTVA
Radev és OrbánFotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs/MTI/MTVA
Orbán Viktor, Mohamed Dionne szenegáli miniszterelnök és Brigi Rafini nigeri miniszterelnökFotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs/MTI/MTVA