Kína elengedte a Nobel-békedíjas aktivista özvegyét

külföld
2018 július 10., 11:09
comments 65
photo_camera Liu Hszia 2013-ban. Fotó: STR/AFP

A kínai hatóságok kedden elengedték Liu Hsziao-po elhunyt Nobel-békedíjas ellenzéki aktivista özvegyét az évekig tartó házi őrizetből; az asszony a Finnair finn légitársaság repülőgépén Berlinbe utazott - mondták el Liu Hszia rokonai és közeli barátai.

Liu Hsziát vádemelés nélkül tartották fogva otthonában, szabadságáért nyugati kormányok és jogvédők kampányoltak. Az özvegyet néhány nappal férje halálának egyéves évfordulója előtt engedték szabadon. A lázítás és felforgatás miatt börtönbüntetését töltő Liu Hsziao-po végstádiumú májrákban halt meg 61 éves korában. Börtönévei alatt feleségét házi őrizetben tartották Pekingben, és jelentősen korlátozták érintkezését a külvilággal. 

"A testvérem délben elhagyta Pekinget Európáért, hogy új életet kezdjen" - írta az özvegy fivére, Liu Hui. "Köszönet mindenkinek, aki segítette és gondoskodott róla az utóbbi években. Remélem, hogy innentől békés és boldog életet fog élni" - tette hozzá.

Li Ko-csiang kínai miniszterelnök éppen Németországban tartózkodik, amely májusban jelezte, hogy szívesen fogadná a Nobel-békedíjas aktivista özvegyét, akinek sok barátja van Berlinben. 

Többen aggódnak közben az özvegy testvére, Liu Hui sorsa miatt, akit csalás miatt börtönre ítéltek - támogatói szerint bosszúból. Liu Hszia távozása „remek hír, amelyre régóta vártunk” - mondta Hu Csia pekingi aktivista, a család egyik barátja. „De még mindig aggódunk Liu Huiért, aki garanciaként az országban tartanak, hogy Liu Hszia ne teregethesse ki a szennyest külföldön” - tette hozzá. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.