Orosz diplomatákat tiltanak ki Görögországból, mert bekavartak a macedón kiegyezésnél

Négy orosz diplomatát utasítanak ki Görögországból, miután kiderült, hogy Oroszország meg akarta akadályozni, hogy lezáródon a 27 éve tartó névvita Macedóniával. Oroszország azt ígérte, hasonló kitiltásokkal reagál a lépésre.  

Macedónia 1991-ben szakadt ki Jugoszláviából, és Görögország azóta küzdött az ország neve ellen. Azóta minden görög kormány úgy gondolta, hogy nem lehet az északi szomszédjának ugyanaz a neve, mint a legészakibb görög régiónak, mert ennek az lehet a vége, hogy területi igényeik lesznek a macedónoknak.  Nemrég megegyeztek, hogy Észak-Macedónia lesz Macedónia neve hivatalosan. Ezzel a görögök feloldják a blokkolást a nemzetközi szervezetekben. 

Így Macedónia a NATO-hoz is csatlakozhatna, ami gyengítené a térségben az orosz befolyást. 

A lépés ellen komoly tömegtüntetések voltak mindkét országban. Ahhoz, hogy a névváltoztatás megtörténjen, az új nevet el kell fogadnia mindkét ország parlamentjének, és októberben Macedóniában népszavazást is tartanak még róla. 

Zoran Zaev macedón miniszterelnök a NATO-csúcson beszélt arról, hogy szerinte Oroszország állt azok a tüntetések mögött, de leszögezte, hogy nem akarnak konfliktust. „Egy kis ország vagyunk, mindenkivel jóban akarunk lenni. a NATO-tagságnak nincs alternatívája” - tette hozzá. Emlékeztetett, hogy például Bulgáriában megtriplázódtak a külföldi befektetések a csatlakozás után. Reméli, hogy náluk is valami hasonló várható. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.