Orosz diplomatákat tiltanak ki Görögországból, mert bekavartak a macedón kiegyezésnél

2018 július 11., szerda 19:34

Négy orosz diplomatát utasítanak ki Görögországból, miután kiderült, hogy Oroszország meg akarta akadályozni, hogy lezáródon a 27 éve tartó névvita Macedóniával. Oroszország azt ígérte, hasonló kitiltásokkal reagál a lépésre.  

Macedónia 1991-ben szakadt ki Jugoszláviából, és Görögország azóta küzdött az ország neve ellen. Azóta minden görög kormány úgy gondolta, hogy nem lehet az északi szomszédjának ugyanaz a neve, mint a legészakibb görög régiónak, mert ennek az lehet a vége, hogy területi igényeik lesznek a macedónoknak.  Nemrég megegyeztek, hogy Észak-Macedónia lesz Macedónia neve hivatalosan. Ezzel a görögök feloldják a blokkolást a nemzetközi szervezetekben. 

Így Macedónia a NATO-hoz is csatlakozhatna, ami gyengítené a térségben az orosz befolyást. 

A lépés ellen komoly tömegtüntetések voltak mindkét országban. Ahhoz, hogy a névváltoztatás megtörténjen, az új nevet el kell fogadnia mindkét ország parlamentjének, és októberben Macedóniában népszavazást is tartanak még róla. 

Zoran Zaev macedón miniszterelnök a NATO-csúcson beszélt arról, hogy szerinte Oroszország állt azok a tüntetések mögött, de leszögezte, hogy nem akarnak konfliktust. „Egy kis ország vagyunk, mindenkivel jóban akarunk lenni. a NATO-tagságnak nincs alternatívája” - tette hozzá. Emlékeztetett, hogy például Bulgáriában megtriplázódtak a külföldi befektetések a csatlakozás után. Reméli, hogy náluk is valami hasonló várható.