Orosz diplomatákat tiltanak ki Görögországból, mert bekavartak a macedón kiegyezésnél

Négy orosz diplomatát utasítanak ki Görögországból, miután kiderült, hogy Oroszország meg akarta akadályozni, hogy lezáródon a 27 éve tartó névvita Macedóniával. Oroszország azt ígérte, hasonló kitiltásokkal reagál a lépésre.  

Macedónia 1991-ben szakadt ki Jugoszláviából, és Görögország azóta küzdött az ország neve ellen. Azóta minden görög kormány úgy gondolta, hogy nem lehet az északi szomszédjának ugyanaz a neve, mint a legészakibb görög régiónak, mert ennek az lehet a vége, hogy területi igényeik lesznek a macedónoknak.  Nemrég megegyeztek, hogy Észak-Macedónia lesz Macedónia neve hivatalosan. Ezzel a görögök feloldják a blokkolást a nemzetközi szervezetekben. 

Így Macedónia a NATO-hoz is csatlakozhatna, ami gyengítené a térségben az orosz befolyást. 

A lépés ellen komoly tömegtüntetések voltak mindkét országban. Ahhoz, hogy a névváltoztatás megtörténjen, az új nevet el kell fogadnia mindkét ország parlamentjének, és októberben Macedóniában népszavazást is tartanak még róla. 

Zoran Zaev macedón miniszterelnök a NATO-csúcson beszélt arról, hogy szerinte Oroszország állt azok a tüntetések mögött, de leszögezte, hogy nem akarnak konfliktust. „Egy kis ország vagyunk, mindenkivel jóban akarunk lenni. a NATO-tagságnak nincs alternatívája” - tette hozzá. Emlékeztetett, hogy például Bulgáriában megtriplázódtak a külföldi befektetések a csatlakozás után. Reméli, hogy náluk is valami hasonló várható. 

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.