80 korbácsütést kapott egy iráni férfi, mert 11-12 évvel ezelőtt alkoholt ivott

Rendkívüli hírlevél
Amit azonnal tudni kell
Fotó: Amnesty International

A fényképeken egy fiatalembert látni, akit egy fához kötözve korbácsol egy egyenruhás. A jelenetet kisebb tömeg figyeli a távolból. Iránban nem ritka az ilyen nyilvános ítéletvérehajtás, a halálos ítéleteket is közönség előtt hajtják végre. Az eset azért különös, mert az iráni ügyészség szerint a sajtóban csak M. R.-ként megnevezett férfit az iráni naptár szerinti 1385. évben, vagyis 2006 márciusa és 2007 márciusa között ítélték nyolcvan korbácsütésre alkoholfogyasztásért.

"Az eset körülményei teljes mértékben megrázóak, és újabb bizonyítékául szolgálnak az iráni hatóságok hibbant prioritásairól. Az életkorától függetlenül senkit sem szabadna megkorbácsolni. Az, hogy egy gyerek ellen indítottak eljárást alkoholfogyasztásért, és ítélték 80 korbácsütésre, teljes mértékben hihetetlen".

Egy helyi szervezet, a Fiatal Újságírók Klubjának honlapja szerint M. R. egy lakodalomban ivott alkoholt, ahol a résztvevők között vita robbant ki, melynek során egy 17 éves fiút megöltek. De M. R.-t senki sem vádolta azzal, hogy köze lett volna a gyilkossághoz. (Via BBC, Amnesty International)