29 100 tonna gyorsfagyasztott zöldséget hívott vissza a Greenyard

élelmiszer
2018 július 13., 12:24
comments 99

Mintegy 29,1 ezer tonna 2016. augusztus és 2018. június között gyártott, Magyarországon értékesített gyorsfagyasztott zöldséget és zöldségkeveréket hívott vissza a forgalomból a Greenyard vállalat, mert fennáll a veszélye annak, hogy azok a Listeria monocytogenes baktérium egy erőteljes változatával szennyeződtek – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A hatóság tájékoztatása szerint a ténylegesen visszagyűjtött mennyiségről (mivel a termékek egy részét azóta már felhasználták) az eljárás későbbi szakaszában várható pontos adat.

Kiemelték, hogy a cég termékeit külföldön más élelmiszerekbe is bedolgozták. A Magyarországon kívül forgalomból kivont termékek mennyiségéről a külföldi társhatóságok rendelkeznek információkkal, amikről a Nébih az Európai Bizottság gyorsriasztási rendszerén (RASFF) értesül.

A Nébih július 5-én közölte, hogy fagyasztott zöldségek és zöldségkeverékek visszahívását rendelte el a Listeria monocytogenes baktérium egy erőteljes változatának lehetséges jelenléte miatt.

A hatóság tájékoztatása szerint az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) július 3-án tette közzé közös jelentését arról, hogy valószínűleg gyorsfagyasztott csemegekukorica és esetleg egyéb fagyasztott zöldség okoz járványt több EU-s országban 2015 óta. A megbetegedéseket öt EU-tagállamban (Ausztria, Dánia, Finnország, Svédország, Egyesült Királyság) rögzítették.

A Nébih tájékoztatásához csatolt angol nyelvű jelentés szerint június 8-ig 47 megbetegedés, köztük 9 haláleset történt a fertőzésnek tulajdoníthatóan. Magyarországon ilyen esetekről nincs információ.

A rendelkezésre álló adatok alátámasztják, hogy a szennyeződés a Greenyard vállalat magyarországi üzemében történt – közölte a Nébih.

Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal azonnali hatállyal megtiltotta az érintett üzemben 2016. augusztus és 2018. június között legyártott valamennyi fagyasztott zöldség és zöldségkeverék forgalomba hozatalát, valamint elrendelte ezek kivonását és a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívását.

Ezután július 6-án a Tesco azonnali hatállyal elrendelte a vállalat által gyártott, az érintett lejárati idővel rendelkező gyorsfagyasztott termékek polcról való levételét és a vásárlóktól való visszahívását. Emellett a Penny Market és az Aldi is bejelentette, hogy leveszik üzleteik polcairól a Greenyard Kft. által előállított fagyasztott zöldségeket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.