A thai focicsapat csak egy órát szeretett volna a barlangban tölteni, 18 nap lett belőle

külföld
2018 július 13., 08:47
comments 108

Csak egy órát tervezett a barlangban tölteni a fociedző és 12 tagú, tizenévesekből álló csapata a Tham Luang-barlangban, mielőtt a nagy esőtől hirtelen megemelkedő vízszint több mint 2 hétre foglyul ejtette őket – mesélte az egyik kisfiú édesapja.

Thaiföld északi részén, Csiang Raj tartományban június 23-án, edzés után indult el a focicsapat felderíteni a barlangot, ahonnan kedden végül bonyolult és veszélyes, több napos akcióval mind a 12 fiút és edzőjüket is kimentették.

„Azt mondta a fiam, amint vége lett az edzésnek, elmentek játszani a barlangba, úgy gondolták, nagyjából egy órára”

– mondta el a médiának Banpot Kornkam, a Vaddisznók nevű csapat 13 éves kapitányának apja.

Július 2-án, kilenc nappal az eltűnésük után két brit búvár találta meg a csapatot a bejárattól sok kilométerre, egy elöntött kamra vízből kiemelkedő, sáros padkáján ülve.

Sok thaiföldi szerint a 25 éves edzőnek, Ekkapol Csantavongnak köszönhető, hogy a kilenc napot biztonságban vészelték át a 11 és 16 év közötti fiúk.

„Csöndesen ültek, nem csináltak semmit, mert sötét volt. Amikor éhesek voltak, Ek edző zseblámpjával a mennyezet cseppköveire világított”

– mesélte az apa, amit a még mindig kórházban lévő fiától hallott.

photo_camera Fotó: HO/AFP

A fiúk a cseppkövekről lecsurgó vizet itták, így élték túl a kilenc napot – mondták a mentésben résztvevő tengerészek.

Miután kiszabadították a gyerekeket és az edzőjüket, kórházi kivizsgálás és karantén várt rájuk, azonban már találkoztatnak a családjukkal.

„Az egészségi állapotuk javul, már fogadhatnak látogatókat” – mondta Tongcsaj Lertvilairatanapong, a hatóság képviselője.

A gyerekeket megtaláló két brit búvár egyike, John Volanthen a hazatérése után a BBC-nek azt mondta:

„Nem vagyunk hősök. Épp az ellenkezője, amit mi csinálunk: nagy nyugalom kell hozzá, folyamatosan kalkulálunk. De igazából a nemzetközi csapaté, mindenekelőtt a thai tengerészeké az érdem.”

Volanthen volt az első, akinek a hangját kilenc nap után meghallották a fiúk. „Hányan vagytok?” – hallható a kérdés a thai tengerészek által közzétett videón, ahol látszik, amint a brit búvár lámpája végigpásztáz a csoporton. „Tizenhárman? Csodálatos!” – mondta Volanthen. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.