Új mércét állított fel a szándékos, ám azonnal lebuktatható, primitív hazugságban az Origo

Média
2018 július 13., 12:54
comments 297

Egyszerre durva és elgondolkodtató hírt közöl az Origo még július 11-én szerdán, vagyis két napja publikált cikkében. (A dátumnak azért van jelentősége, mert a cikket 48 órája változatlan formában, helyesbítés nélkül tartják kint az oldalon, vagyis a véletlen tévesztés és a lap jóhiszeműsége kizárt az ügyben.)

Az írás címe

Hajmeresztő elszólás Soros hazai emberétől: támogatják a tömeges migrációt

És arról szól, hogy Kocsis Cake Olivio, a Párbeszéd országgyűlési képviselője véletlenül elszólta magát az ATV egyik műsorában, amikor azt mondta, idézem, hogy

„mi azt gondoljuk, azt kell elérni, hogy tömegesen elhagyják emberek a saját hazájukat, szülőföldjüket.”

Ha Kocsis Cake tényleg ezt mondta, az valóban jelentős dolog, ami bőven megér egy cikket. Nemcsak az Origón, hanem a 444-en és minden magára adó, normális híroldalon is. A Párbeszéd - és a teljes magyar baloldali és liberális ellenzék - ugyanis konzekvensen azt állította mindig is, hogy ők, a kormánypropaganda szerintük hazug állításaival ellentétben természetesen NEM támogatják a tömeges migrációt. 

Ha Kocsis Cake tényleg ezt nyilatkozta, akkor - ha nem is az egész ellenzékről, de a Párbeszédről, illetve, mert közös listán indultak, az MSZP-ről is - tényleg kiderült, hogy egy alapvető kérdésben nem mondtak igazat.

Márpedig ez nem valami névtelen forrásokra alapozó mószerolós cikk, hanem egy tévéműsorban elhangzott idézetre építő írás. Az Origo a cikkéhez mellékelte is a vonatkozó ATV-s videóidézetet, amit az ELÉG nevű Facebook-csoportba posztoltak ki. És Kocsis Cake ebben a pár másodperces videóban tényleg azt mondja, amit az Origo ír.

Csakhogy van egy kis probléma. Az internetet nemcsak debilek, vagy könnyen megtéveszthető ártatlan balekok olvassák. Hanem olyan olvasók is, akik egy ilyen esetben reflexből veszik a fáradságot, és rászánnak pár percet arra, hogy az ATV weboldalára kattintva megkeressék az ominózus videót és megnézzék-hallgassák, mit mondott Kocsis Cake igazából.

És ekkor kiderül, hogy a politikus mondanivalója pontosan az ellenkezője volt annak, amit az ELÉG fb-csoport és az Origo hazug, tudatosan félretájékoztató, manipulatív videója állít. Kocsis Cake ugyanis tényleg mondta azt is, amit az Origo idéz tőle, csakhogy az a mondat olyasmivel folytatódott, amit egyszerűen kivágtak a videóból elhallgattak a cikkben.

Kocsis Cake ugyanis igazából ezt nyilatkozta:

Riporter: A pártja milyen válaszokat ad?

K.C.O.: Mi azt gondoljuk, hogy azt kell elérni, hogy - tömegesen emberek elhagyják a saját országukat, szülőföldjüket - az Európai Uniónak, az Egyesült Államoknak és a világ összes fejlett, gazdag országának annak érdekében kell lépéseket tenni, hogy ne forduljon elő.

Vagyis Kocsis Cake egy kicsit nyakatekert, bicebóca körmondatban fogalmazva, de teljesen egyértelműen arról beszélt, hogy a világ fejlettebb felének azt kell elérnie, hogy emberek NE hagyják el tömegesen a saját országukat, szülőföldjüket.

link Forrás

A dolgban az a tényleg szomorú, hogy az Origót természetesen rengeteg jó szándékú vagy naiv olvasó is olvassa, de közülük valószínűleg nem mindenki jön át a 444-re. A cikk már kétnapos, aki elolvasta, elolvasta, az ELÉG posztját több, mint ötvenezren nézték meg, így a primitív hazugság szépen elterjedt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.