Több mint 100 rakétát és aknalövedékeket lőttek ki a Gázai övezetből izraeli területre

háború
2018 július 14., 16:22
comments 315

Háborúshoz közeli helyzet alakult ki szombaton Izrael és a Gázai övezet határvidékén, az övezetet uraló radikális iszlamista Hamász szervezet éjjel óta több mint 100 rakétát lőtt ki Izraelre, amire az izraeli hadsereg a 2014-es Erős szikla fedőnevű hadművelet óta a legerősebb légicsapásokkal felelt – jelentette a 10-es csatorna izraeli kereskedelmi tévé.

Éjjel 1 óra óta több mint 100 rakétát és aknalövedékeket lőttek ki a Gázai övezetből izraeli területre. Az izraeli tévék a szokásos szombati ünnepi, hétvégi műsorok helyett folyamatosan híradásokat sugároznak.

A 10-es csatorna adásában a jobb felső sarokban az állandósult híradók közepette azon izraeli települések nevét írják ki, ahol éppen légiriadó van egy feléjük irányzott rakéta miatt. Az itt élőknek ilyenkor azonnal az óvóhelyekre kell sietniük, ha még nincsenek ott. Eddig több mint 130-szor riadóztatta az érintett környéken élőket az izraeli polgári védelem.

A Gázai övezet mentén a strandoknál és az uszodáknál a hadsereg polgári védelmi egységének katonái felszólították a szombati munkaszüneti napon strandolókat, hogy térjenek haza és tartózkodjanak otthonaik biztonsági betonszobáiban vagy az óvóhelyeken.

Vasárnapra összehívták a biztonsági kabinet rendkívüli ülését, a tévé hírmagyarázói szerint azért nem már szombatra, hogy ezzel a rendkívüli időponttal ne fokozzák az eleve különösen feszült, háborúshoz közeli helyzetet.

A 10-es csatorna elemzője szerint a palesztin oldalon azért nem voltak halálos áldozatok a több mint 40 izraeli légicsapás nyomán, mert a légierő a Hamász katonai létesítményeit támadta, amiket a szervezet előzetesen kiürített.

Füst Gázában egy izraeli légi csapás után 2018. július 14-én.
photo_camera Füst Gázában egy izraeli légi csapás után 2018. július 14-én. Fotó: Mahmud Hamsz/AFP

Gadi Ejzenkot vezérkari főnök helyzetértékelő megbeszélésén bejelentette, hogy az izraeli hadsereg szükség esetén készen áll tevékenységének fokozására. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.