Dán tudósok kiderítették, ki kakilta azt a háromszáz éves kakit, amit egy aalborgi palotában találtak

Elképesztő, mire nem jut ideje a tudósoknak! Dán kutatók például a minap azonosították, hogy kinek a háromszáz éves kakiját találták meg egy aalborgi palotában.

A megkövesedett kakiból eddig is érdekes következtetéseket tudtak levonni arról, hogy hogyan táplálkoztak a 17. századi urak, és nem mellékesen az is kiderült, hogy egy háromszáz éves, kiszáradt kaki már egyáltalán nem bűzlik - már amíg fel nem oldják vízben. Így hát Jette Linaa, a felfedezést megtevő kutató szerint "nem is gusztustalan" egy háromszáz éves kakival dolgozni.

Na, de térjünk rá a részletekre. A háromszáz éves kakit 1937-ben, egy korai ásatáson megtalálták már egy budi előkerült maradványai közt. Azt tudták, hogy az aalborgi palota püspöki palota volt, a kaki összetétele alapján pedig feltételezhető volt, hogy nem a szolganép hagyta maga után. Egyrészt, mert ők aligha használhatták volna a privát árnyékszéket, másrészt meg az étrendjük is eltérő lehetett az urakétól. Abban ugyanis bogyók, magvak, különböző gyümölcsök, ritka gabonák nyomát találták. Volt bennük füge és szőlő is, amikhez a 17. századi Dániában aligha férhetett hozzá a köznép. (Via CBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.