Több tucat falusi lincselt meg egy indiai férfit, mert elhitték az álhíreket

külföld
2018 július 15., 13:45
comments 90

Ismét meglincseltek egy embert Indiában a WhatsApp üzenetküldő szolgáltatáson terjedő, gyerekrablókról szóló híresztelések miatt - tudatta az indiai rendőrség vasárnap.

A 32 éves szoftverfejlesztő Mohammad Azam pénteken vesztette életét, amikor a közép-indiai Haidarábádba utazott vissza egy piknikezésről. Vesztét az okozta, hogy úton hazafelé Azam és négy barátja megállt egy faluban, és

egyikőjük csokoládéval kínált meg gyerekeket. A falusiak azonban gyanakodni kezdtek rájuk, hogy gyerekrablók,

és rövid időn belül tömeg gyűlt össze körülöttük. Azam és barátai ijedtükben elhajtottak a településről, de a következő faluban balesetet szenvedtek, gépkocsijuk árokba borult. E falu lakosai azonban már értesültek róluk a WhatsAppon terjedő álhírekből - magyarázta a rendőrség.

Indiai rendfenntartó egy korábbi lincselés helyszínén
photo_camera Indiai rendfenntartó egy korábbi lincselés helyszínén Fotó: BIJU BORO/AFP

Azamot és barátait ismét körbevette egy tömeg, amely elől már nem tudtak elmenekülni, majd a falusiak rájuk támadtak. Azam a helyszínen belehalt sebesüléseibe, legalább egy barátját pedig válságos állapotban szállították kórházba. A lincselés helyszínére ugyan kiérkeztek a rendfenntartók, de a falusiak túlerőben voltak, két rendőrtiszt is megsebesült, miközben megpróbálták megakadályozni az önkényes igazságszolgáltatást.

32 nőt és férfit vettek őrizetbe.

Indiában számos hasonló eset történt az utóbbi hónapokban a közösségi oldalakon, de főként a WhatsAppon terjesztett álhírek miatt. A változatos, hatáskeltő híresztelések mellé gyakran fényképeket is mellékelnek, melyeken megcsonkított holttestek vagy sérült gyermekek látszanak. Az üzenetek hatására kialakult közhangulat miatt az idén legalább 25, gyerekrablónak nézett ember halt meg, és több mint 60, lincseléssel végződött támadást követtek el az ország különböző részein. Az áldozatok gyakran olyan kívülállók, akik eltérő külsejük vagy a nyelvi különbségek miatt válnak célponttá. A jelenségről itt írtunk hosszabban. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.