Újra az USA a világ legnagyobb olajtermelője

Az Egyesült Államok jövőre újból a világ vezető olajtermelőjévé válhat, miután a hetvenes évek közepén a Szovjetunió vette át az elsőséget.

Az amerikai energiaügyi minisztérium előrejelzése szerint jövőre az amerikai olajtermelés napi átlaga eléri 11,8 millió hordót. 

Tavaly az átlagos napi orosz olajtermelés 10,3 millió hordó, a szaúdi minimálisan napi 10 millió hordó alatti, az amerikai pedig csaknem napi 9,4 millió hordó volt.
Idén februárban az Egyesült Államok olajtermelése már lekörözte a szaúdit, az év végén pedig a minisztérium előrejelzése szerint eléri a napi 10,8 millió hordót.

Az Egyesült Államok hosszú évtizedeken keresztül a világ legnagyobb olajtermelője volt. A Szovjetunió olajtermelése 1974-ben, a szaúdi olajtermelés pedig 1976-ban körözte le az amerikait. 

A 70-es évek végén a szovjet olajtermelés harmadával múlta felül az amerikait, a 80-as évek végén pedig már a kétszerese volt. 

Az Egyesült Államok elsősorban a palaolaj-termelés felfuttatásával állhat ismét az olajtermelő országok listájának élére. (MTI)


Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.