Felgyújthatták a romák imaházát és óvodáját a kárpátaljai Nagydobronyban

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Július 15-én a hajnali órákban kigyulladt egy református imaház és óvoda a kárpátaljai, magyar többségű Nagydobrony déli, romák lakta telepén - írja a Mérce.hu. A lángok átterjedtek a szomszédos lakóházra is, de senki nem sérült meg.

Kolozsy András, Nagydobrony református lelkésze az egyházközség Facebook-oldalán azt írta, hogy a lángok az imaház melletti fáskamrából indultak, ahol semmilyen elektromos vagy más berendezés nem okozhatott tüzet, így

szinte bizonyos, hogy gyújtogatás történt.

A lelkész felesége a Mércének elmondta azt is, hogy a lakók hajnalban egy ismeretlen autót szúrtak ki az imaház közelében. Az keltette fel a figyelmüket, hogy a kocsi minden ajtaja nyitva volt, de mire jobban megnézték volna, már elhajtottak vele.

A lelkész feljelentést tett, a rendőrség ismeretlen tettes ellen nyomoz. A Magyar Református Szeretetszolgálat gyűjtést rendezett a nagydobronyi imaház és óvoda felépítésére és a helyiek segélyezésére.

Ukrajnában az utóbbi időben elszaporodtak a rasszista, főleg cigányok ellen elkövetett bűncselekmények. Június végén maszkos neonácik támadtak meg egy cigánytábort Lembergben, itt négyen megsebesültek, egy ember pedig, a 24 éves Pap Dávid, meghalt.

Kolozsy Andrásné azt mondta a Mércének, hogy az utóbbi napokban a nagydobronyi romák is kaptak fenyegetéseket, amikben ezt a gyilkosságot emlegették, így szerinte könnyen lehet, hogy itt is neonácik voltak a gyújtogatók.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.