Felgyújthatták a romák imaházát és óvodáját a kárpátaljai Nagydobronyban

Július 15-én a hajnali órákban kigyulladt egy református imaház és óvoda a kárpátaljai, magyar többségű Nagydobrony déli, romák lakta telepén - írja a Mérce.hu. A lángok átterjedtek a szomszédos lakóházra is, de senki nem sérült meg.

Kolozsy András, Nagydobrony református lelkésze az egyházközség Facebook-oldalán azt írta, hogy a lángok az imaház melletti fáskamrából indultak, ahol semmilyen elektromos vagy más berendezés nem okozhatott tüzet, így

szinte bizonyos, hogy gyújtogatás történt.

A lelkész felesége a Mércének elmondta azt is, hogy a lakók hajnalban egy ismeretlen autót szúrtak ki az imaház közelében. Az keltette fel a figyelmüket, hogy a kocsi minden ajtaja nyitva volt, de mire jobban megnézték volna, már elhajtottak vele.

A lelkész feljelentést tett, a rendőrség ismeretlen tettes ellen nyomoz. A Magyar Református Szeretetszolgálat gyűjtést rendezett a nagydobronyi imaház és óvoda felépítésére és a helyiek segélyezésére.

Ukrajnában az utóbbi időben elszaporodtak a rasszista, főleg cigányok ellen elkövetett bűncselekmények. Június végén maszkos neonácik támadtak meg egy cigánytábort Lembergben, itt négyen megsebesültek, egy ember pedig, a 24 éves Pap Dávid, meghalt.

Kolozsy Andrásné azt mondta a Mércének, hogy az utóbbi napokban a nagydobronyi romák is kaptak fenyegetéseket, amikben ezt a gyilkosságot emlegették, így szerinte könnyen lehet, hogy itt is neonácik voltak a gyújtogatók.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.