Izraelben kitiltják az iskolákból a kormánykritikus civileket

43-21 szavazataránnyal fogadott el a 120 fős izraeli parlament, azaz a Knesszet egy jogszabályt, ami az oktatási miniszter engedélyéhez köti, hogy egy-egy civilszervezet előadást tarthasson valamilyen izraeli iskolában. A kormánynak azzal volt baja, hogy egy Breaking the Silence (Megtörni a csendet) nevű szervezet az iskolákban arról ad elő, hogy az Izraeli Védelmi Erő katonái bizony néha kegyetlenül bánnak az elfoglalt területeken élő palesztinokkal.

A szervezet veterán izraeli katonák beszámolóit gyűjti, azokat olvassák fel az iskolákban.

A kormány szerint viszont ezzel az izraeli hadsereget támadják, és nem szabad hagyni, hogy tovább végezhessék ezt a tevékenységet.

A jogszabály szerint ezentúl az oktatási miniszter ki is tilthat szervezeteket az iskolákból.

Az oktatási tárca élén jelenleg Naftali Bennett a Zsidó Otthon nevű vallásos nacionalista párt vezetője áll, aki korábban már többször nyilvánosan kritizálta a hadsereget szerinte lejárató szervezeteket. (Reuters)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.