Izraelben kitiltják az iskolákból a kormánykritikus civileket

43-21 szavazataránnyal fogadott el a 120 fős izraeli parlament, azaz a Knesszet egy jogszabályt, ami az oktatási miniszter engedélyéhez köti, hogy egy-egy civilszervezet előadást tarthasson valamilyen izraeli iskolában. A kormánynak azzal volt baja, hogy egy Breaking the Silence (Megtörni a csendet) nevű szervezet az iskolákban arról ad elő, hogy az Izraeli Védelmi Erő katonái bizony néha kegyetlenül bánnak az elfoglalt területeken élő palesztinokkal.

A szervezet veterán izraeli katonák beszámolóit gyűjti, azokat olvassák fel az iskolákban.

A kormány szerint viszont ezzel az izraeli hadsereget támadják, és nem szabad hagyni, hogy tovább végezhessék ezt a tevékenységet.

A jogszabály szerint ezentúl az oktatási miniszter ki is tilthat szervezeteket az iskolákból.

Az oktatási tárca élén jelenleg Naftali Bennett a Zsidó Otthon nevű vallásos nacionalista párt vezetője áll, aki korábban már többször nyilvánosan kritizálta a hadsereget szerinte lejárató szervezeteket. (Reuters)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.