A bíróság szerint a kémgyanús orosz nő szexet kínált, hogy beépüljön az egyik amerikai szervezetbe

külföld
2018 július 19., 06:09
comments 125

Az amerikai hatóságok szerint Marija Butina, a kémgyanúval őrizetbe vett orosz nő, korábban szexet ajánlott azért, hogy munkát kapjon egy „különleges érdekeket képviselő szervezetnél”.

A nőt azzal vádolják, hogy nem regisztrált külföldi ügynökként és szervezkedett az amerikai kormány ellen. Ugyanakkor kémkedéssel nem vádolták meg. A vádak szerint a nő hallgatói vízummal tartózkodott az Egyesült Államokban, és szoros kapcsolatot alakított ki a Republikánus Párttal. Ennek keretében a fegyverviselési jogok védelmezője lett, alapított egy szervezetet, ami az FBI szerint szoros kapcsolatokat tartott fenn a legnagyobb fegyverlobbi-szervezettel, a National Rifle Associationnel, azaz az NRA-vel.

Butina egy fegyverkiállításon
photo_camera Butina egy fegyverkiállításon Fotó: Facebook

A bírósági iratok szerint a nő egy 56 éves amerikai férfival élt együtt, akivel személyes kapcsolatban állt. Ugyanakkor ez a kapcsolat az ügyészség szerint nem lehetett túl komoly, mert legalább egy alkalommal szexet ajánlott valaki másnak azért, hogy pozíciót kaphasson egy különleges érdekeket képviselő szervezetnél. Bár a szervezetet külön nem nevezik meg, de a nő leginkább az NRA-ben próbált előre jutni. 

A 29 éves nő szerdán jelent meg a bíróság előtt, ahol Deborah Robinson bíró úgy ítélte meg, hogy nem védekezhet szabadlábon, mert nem lát biztosítékot arra, hogy visszatér a tárgylásra. 

Kevin Helson, az FBI különleges ügynöke szerint a nő küldetése az volt, hogy „személyes kapcsolatokkal éljen vissza olyan amerikai állampolgárok esetében, akiknek van befolyásuk az amerikai politikára, és így elősegítse az Oroszországi Föderáció érdekeit”.  Az igazságügyi minisztérium szerint a nő egy orosz tiszt irányítása alatt dolgozott. A bírósági iratok szerint Butina megpróbált létrehozni egy fekete csatornát, hogy azon kommunikálhassanak az orosz kormány képviselői és amerikai politikusok. 

Az orosz külügyminisztérium szerint a letartóztatásnak az a célja, hogy aláássa Putyin elnök és Donald Trump hétfői találkozójának eredményeit. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.