Az Emmi szerint jobb, ha az emberek nem tudják a részleteket a kórházi fertőzésekről, mert még pánikba esnének

Egészségügy
2018 július 19., 06:40
comments 175

Hiába mondta ki a bíróság még áprilisban jogerősen, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem titkolózhat tovább a kórházi fertőzésekről, a pert indító Társaság a Szabadságjogokért továbbra sem kapta meg a kért statisztikákat. 

Az Emmi ugyanis a bírósági döntés felülvizsgálatát kezdeményezte, és addig sem adja ki az adatokat, amíg elbírálják a kérését. 

A TASZ szerint mindez pusztán időhúzás, a minisztérium jogi érvei pedig a felülvizsgálati kérelemben igencsak gyenge lábakon állnak. Arra hivatkoznak, hogy a kért adatok személyes adatnak minősíthetők. Ami viszont nyilvánvalóan alaptalan, hiszen ezek összesített, statisztikai adatok, amikből nem lehet visszakövetkeztetni az egyes betegekre. 

Az Emmi arra is hivatkozik, hogy az adatsor

„nem releváns, helytelen, megtévesztő, félrevezető, pánikkeltő.” A TASZ szerint ők tisztában vannak azzal, hogy az általuk kért adatok még nyers adatok, amiket értelmezni kell. Ezért az orvosszakértő-adatelemző csapatuk hetek óta készen áll, hogy ha végre megkapják az adatokat, feldolgozza, értelmezze őket. 

Magyarországon évről évre több a kórházi fertőzés, 2016-ban 1481 megfertőződött beteg halt meg a magyar kórházakban, közülük 174 esetben bizonyítottan a fertőzés volt a halál oka.

Kásler Miklós júliusban jelentette be, hogy majd bejelent valamit a kórházi fertőzések ügyében. A Semmelweis-napi központi ünnepségen a nagy bejelentés az volt, hogy komplex cselekvési programot készítettek elő, amit majd nyilvánosságra hoznak. Addig is plakátkampányt indítottak, amiben a kézmosás fontosságára hívják fel a figyelmet. 

(via hvg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.