18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Nem múltam el 18 éves

Kóros elmeállapota miatt nem büntethető, ezért ismét kényszergyógykezelésre ítélnék azt a tornyospálcai férfit, aki 15 éve a barátnőjét, idén az apját ölte meg

2018 július 19., csütörtök 8:51
119

Emberöléssel vádolják a 36 éves T. Bélát, aki januárban ölte meg Tornyospálcán több késszúrással az apját, de mivel kóros elmeállapota miatt nem büntethető, az ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság mentse fel a vádlottat, és egyidejűleg rendelje el a kényszergyógykezelését. 

Ez lenne a második alkalom, amikor T. Bélát kényszergyógykezelésre ítélik. 2003-ban különös kegyetlenséggel végzett a barátnőjével az akkor 22 éves férfi. Féltékeny volt rá, gyakran bántalmazta, majd elhatározta, hogy megöli. A 21 éves kisvárdai nőt augusztus 17-én, egy buli után elcsalta egy elhagyatott helyre, és ott rendkívüli kegyetlenséggel végzett vele: nemi szervébe botot szúrt, szemét kiszúrta, átment rajta az autóval, majd felgyújtotta a holttestet. 

Az ügyészség azt írja, hogy a kényszergyógykezelést egy zárt intézetben hajtották végre a fővárosban. Ez 2008 májusáig tartott, ekkor a Fővárosi Ítélőtábla megszüntette azt, és a férfit az otthonába bocsátották.

Ezt követően a férfi az édesapjával és az édesanyjával élt közös háztartásban a tornyospálcai házukban, és a családi gazdaságban dolgozott. Betegsége már 2002. óta fennállt, rendszeresen gyógyszereket kellett szednie emiatt, azonban 2018 januárjában önkényesen csökkentette, majd abbahagyta a gyógyszerek beszedését, amitől a mentális állapota leromlott.

2018. január 20-án reggel a férfi munkásokat szállított a család gyümölcsösébe, majd hazaérve azt látta, hogy a 64 éves édesapja – mivel nem érezte jól magát – a hálószobában az ágyon fekszik. A vádlott magához vett egy 19 centi pengehosszúságú kést, majd mindenféle előzetes vita nélkül az ágyon fekvő édesapjára támadt. Az idős férfi testén összesen 33 sérülést okozott a késsel, amitől a sértett a helyszínen elhalálozott. A sértett sérülései olyan súlyosak voltak, hogy az életét a szakszerű orvosi ellátás sem menthette volna meg.

A vádlott ezt követően az udvaron tartózkodó édesanyjának elmondta, hogy mit tett, majd megvárta a rendőröket.

Az ügyészség szerint „a vádlott jelenleg is elmebetegségben szenved, ezért képtelen volt arra, hogy felismerje  cselekményének a következményeit, vagy a felismerésnek megfelelő magatartást tanúsítson. Tartani lehet attól, hogy megfelelő gyógykezelés hiányában hasonló bűncselekményt követne el újra”.

Mivel kóros elmeállapota miatt nem büntethető, az ügyészség azt indítványozta, hogy bíróság rendelje el a kényszergyógykezelését. A férfi jelenleg nincs szabadlábon, hanem előzetes kényszergyógykezelés alatt áll.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt