Ezüstérmes a magyar csapat az öttusa Eb-n

sport
2018 július 22., 18:24
comments 59

Ezüstérmet nyert Marosi Ádám a székesfehérvári öttusa Európa-bajnokság vasárnapi hagyományos versenyében, melyben Demeter Bencével és Regős Gergellyel együtt csapatban is második lett.

Demeter ötödik, Regős 27. helyen végzett. Győzött a francia Valentin Prades, míg harmadikként a brit Joseph Choong zárt. Csapatban a franciák voltak a legjobbak, a bronzérmet pedig az ukránok harcolták ki.

Marosi a tizedik legjobb eredményt érte el a 200 méteres úszásban, a vívása azonban nagyszerűen sikerült, erős pluszban zárt, 23 ellenfelét győzte le és csak 11-től kapott ki. Ezzel ebben a számban második volt, és összetettben is ebbe a pozícióba zárkózott fel. Lovaglása során csak egy akadályt vert le - a 6-osnál esett le a rúd -, így a maximálisan megszerezhető 300-ból 293 pontot szerzett és őrizte második helyét. Teljesítményét a lovaspálya melletti lelátóról lélegzetvisszafojtva figyelte a közönség, amely azután nagy tapssal jutalmazta produkcióját.

A négy lövészettel megszakított 3200 méteres futásban a 2009-ben egyéni világbajnok, 2012-ben olimpiai bronzérmes, 2013-ban Eb-győztes Marosi az első két lövészet után az élen haladt, aztán a harmadik, gyengébben sikerült sorozatát követően Prades megelőzte, negyedikre viszont - pontos célzásának köszönhetően - megint ő futott ki elsőként a lőállásból. Az utolsó 800 méteren Prades előbb befogta, elment mellette, majd Marosi előzött vissza, de a végét a francia bírta jobban.

Marosi Ádám
photo_camera Marosi Ádám Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

„A riói olimpia törés volt az életemben, ez az eredmény most visszaigazolása annak, hogy jó az irány. A kudarcokból is lehet tanulni, a siker viszont megdobja az embert” - mondta a jövő csütörtökön 34 éves Marosi, aki a vívását nagyszerűnek értékelte, úgy fogalmazott, hogy nagyon elkapta a fonalat.

Demeter úszásban még jobban teljesített, mint a selejtező során, amikor külön kiemelte, hogy idei legjobbját érte el, vívása viszont csak közepes lett: 18/16-tal 16.-ként fejezte be a második számot, így hiába volt ötödik egy szakasszal korábban, a lovaglás előtt a 11. helyre csúszott vissza. A harmadik számban sem tudott ezúttal kiemelkedőt nyújtani, a 6-ost, a 10-es C elemét és az utolsó akadályt leverte, ami 21 pontos mínuszt jelentett. Az idei világkupa-sorozatban egyéniben ezüst- és bronzérmet is begyűjtő Demeter 16. volt a kombinált szám előtt, ahonnan kiváló teljesítménnyel, az egész mezőny második legjobb kombinált eredményével küzdötte magát fel az ötödik helyre.

Regős Gergely az úszást, a vívást és a lovaglást is a mezőny alsó harmadában zárta, a kombinált számban viszont ő is jól teljesített.

A mezőny 36 helyett 35 fős volt, mert a brit James Cooke az úszás bemelegítésénél gyengének érezte magát, szédült, és a rajt előtt visszalépett. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.