Észak-Korea elkezdte lebontani egyik rakétakísérleti telepét

2018 július 24., kedd 6:04
27

Donald Trumpnak tett ígéretéhez híven Kim Dzsongun elrendelte országa egyik rakétakísérleti telepének leszerelését. A 38 North nevű amerikai megfigyelőcsoport szerint ezt műholdfelvételek is bizonyítják.

Az Airbus Defense and Space a 38 North számára készített műholdképének közepén építődaruk láthatók, amelyekkel elkezdték szétbontani a rakétakilövő állást. Fotó: HANDOUT/AFP

A jelek szerint a szohaei rakétakilövő telepet kezdték bontani. Erről Észak-Korea mindezidáig azt állította, hogy csak műholdak felbocsátására használják, de az amerikaiak szerint ballisztikus rakétáik hajtóműveit is itt tesztelték. Kim szingapúri csúcstalálkozójukon ígérte meg Trumpnak, hogy leszerelik az egyik rakétahajtómű-teszttelepüket.

Ezen a műholdfelvételen részben lerombolt üzemanyagtároló bunkerek, és a hajtóműtesztelő teljesen szétszedett állványa látható. Fotó: HANDOUT/AFP

A szohaei telep leszerelése időszerű gesztus volt Kimtől, bár lehet, hogy csak terelés. Az amerikai hírszerzés információi szerint Észak-Korea ígéretei ellenére titokban mégis folytathatja atomfegyverprogramját. Értesüléseik szerint a rezsim nemhogy leszerelné, fejleszteni kezdte egyetlen hivatalos urándúsító telepét Jongpjonban, és más, titkos telepeken is nagyobb fokozatra kapcsolták a dúsító centrifugákat.

Az amerikai hírszerzés jelentését más, független forrásból képtelenség ellenőrizni, írja a BBC, megjegyezve, hogy az elismert Észak-korea-szakértők ugyanakkor megbízhatónak tartják az amerikai értesüléseket. (Via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt