"Én vagyok a hibás", törte meg a csendet testőre ügyében Emmanuel Macron

külföld
2018 július 25., 08:52
comments 63
Alexandre Benalla a saját testével, vicsorogva védi Emmanuel Macront valakitől, akivel az akkor még csak elnökjelölt politikus boldogan fogna kezet-
photo_camera Alexandre Benalla a saját testével, vicsorogva védi Emmanuel Macront valakitől, akivel az akkor még csak elnökjelölt politikus boldogan fogna kezet- Fotó: Karine Pierre/Hans Lucas

Hat nappal a botrány kirobbanása után Emmanuel Macron francia államfő is megszólalt tüntetőket bántalmazó testőre, Alexandre Benalla ügyében. Benalláról július 19-én került nyilvánosságra egy felvétel, amin látható, hogy május 1-én civil ruhában, azonosító nélkül, de rohamrendőrsisakban bántalmaz tüntetőket.

"Én vagyok a hibás" - jelentette ki Macron, aki a bírálóinak is üzent. "Jöhetnek és próbálkozhatnak, én a francia népnek felelek".

Pártja parlamenti képviselői előtt beszélve árulásnak minősítette Benalla viselkedését. Időközben kirúgott testőrét a hatóságok csoportos erőszakkal és álrendőrködéssel is megvádolták.

A botrány egyik érdekes aspektusa, hogy Macron elnöki palotája a hírek szerint már május 2-án értesült Benalla túlkapásáról, de két hónapon át hallgatott az ügyről. Benallát akkor két hétre felfüggesztették az állásából, de azután visszatérhetett. Végül csak akkor rúgták ki, amikor a Le Monde megszerezte és leközölte az esetről készült mobiltelefonos felvételt.

Macron szenvedélyes szónoklatában azt mondta, hogy "egy példamutató köztársaság sem hibák nélküli. De a környezetemben és a kormányomban senki sem mentesülhet a jogszabályok alól. Ha valaki felelőst keres, az egyedül én vagyok. Én fektettem a bizalmamat Alexandre Benallába" - mondta, bár arra nem adott magyarázatot, hogy a hivatala, bár tudott a történtekről, miért nem tett feljelentést az ügyben. Az elnöki hivatal belső vizsgálata során Benalla a rendőrség saját felvételeit is bemutatta, ezeket illegálisan adhatták át neki rendőrök, akiket időközben szintén őrizetbe vettek. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.