Kirúgják Macron testőrét, aki rendőrsisakban verte a tüntetőket egy májusi tüntetésen

külföld
2018 július 20., 11:45
comments 42

Őrizetbe helyezték is kihallgatták pénteken azt a biztonsági embert, aki rohamsisakban a fején először egy nőt, majd egy férfit rángatott meg egy május 1-jei párizsi tüntetésen. Alexandre Benalla Emmanuel Macron stábjában teljesít szolgálatot, a 2017-es kampányban és azóta is többször lehetett látni a francia elnök mellett.

Ennek már biztosan vége, az Élysée-palota bejelentette, hogy megkezdték Benalla elbocsátását. A testőrt korábban két hétre felfüggesztették, de később munkába állhatott. Az elnöki hivatal szerint az újonnan előkerült tények - valószínűleg a videó - miatt rúgják most ki.

Az ügyészség eközben egy sor vádpont alapján - hivatalos személy által elkövetett erőszak, rendőri jelvények illegális használata - vizsgálódik Banella ügyében.

Ezt a videót készítették róla:

link Forrás

A francia közéletet alaposan felkavarta az eset. Macron ellenzéke azt követeli, vizsgálják ki, hogy az elnöki testőr mit keresett rendőri sisakot viselve egy tüntetésen. Benalla nem volt rendőr, korábban is testőrként dolgozott. Annyit tudni, hogy aznapra kimenőt kapott, hogy “megfigyelje” a rendőri tevékenységet a párizsi felvonulások alatt.

photo_camera Alexandre Benalla Macron elnököt védi Fotó: LIONEL BONAVENTURE/AFP

Az ellenzék leginkább azt olvassa Macron fejére, hogy az elnöki hivatal nagyon lassan reagált, és először csupán felfüggesztették Banellát. Közben kiderült, hogy a tüntetésen ott volt az elnöki hivatal egy másik biztonsági embere, Vincent Crase is, szintén rendőrségi karszalagban, és ő szintén durván megrázott egy tüntetőt. Ő csak külsős munkatárs volt, így vele egyszerűen nem dolgoznak többet.

A francia rendőrség külön vizsgálatot indított, hogy kiderítsék, hogyan öltözhetett a két ember rendőrnek, és hogyhogy nem állították meg őket az igazi rendőrök, amikor erőszakosan léptek fel. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.