Kirúgják Macron testőrét, aki rendőrsisakban verte a tüntetőket egy májusi tüntetésen

Őrizetbe helyezték is kihallgatták pénteken azt a biztonsági embert, aki rohamsisakban a fején először egy nőt, majd egy férfit rángatott meg egy május 1-jei párizsi tüntetésen. Alexandre Benalla Emmanuel Macron stábjában teljesít szolgálatot, a 2017-es kampányban és azóta is többször lehetett látni a francia elnök mellett.

Ennek már biztosan vége, az Élysée-palota bejelentette, hogy megkezdték Benalla elbocsátását. A testőrt korábban két hétre felfüggesztették, de később munkába állhatott. Az elnöki hivatal szerint az újonnan előkerült tények - valószínűleg a videó - miatt rúgják most ki.

Az ügyészség eközben egy sor vádpont alapján - hivatalos személy által elkövetett erőszak, rendőri jelvények illegális használata - vizsgálódik Banella ügyében.

Ezt a videót készítették róla:

A francia közéletet alaposan felkavarta az eset. Macron ellenzéke azt követeli, vizsgálják ki, hogy az elnöki testőr mit keresett rendőri sisakot viselve egy tüntetésen. Benalla nem volt rendőr, korábban is testőrként dolgozott. Annyit tudni, hogy aznapra kimenőt kapott, hogy “megfigyelje” a rendőri tevékenységet a párizsi felvonulások alatt.

Alexandre Benalla Macron elnököt védiFotó: LIONEL BONAVENTURE/AFP

Az ellenzék leginkább azt olvassa Macron fejére, hogy az elnöki hivatal nagyon lassan reagált, és először csupán felfüggesztették Banellát. Közben kiderült, hogy a tüntetésen ott volt az elnöki hivatal egy másik biztonsági embere, Vincent Crase is, szintén rendőrségi karszalagban, és ő szintén durván megrázott egy tüntetőt. Ő csak külsős munkatárs volt, így vele egyszerűen nem dolgoznak többet.

A francia rendőrség külön vizsgálatot indított, hogy kiderítsék, hogyan öltözhetett a két ember rendőrnek, és hogyhogy nem állították meg őket az igazi rendőrök, amikor erőszakosan léptek fel. (Guardian)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.