Három rendőrt is őrizetbe vettek Macron hobbiból oszlató testőre miatt

külföld
2018 július 21., 10:31
comments 62
Alexandre Benalla a saját testével, vicsorogva védi Emmanuel Macront valakitől, akivel az akkor még csak elnökjelölt politikus boldogan fogna kezet-
photo_camera Alexandre Benalla a saját testével, vicsorogva védi Emmanuel Macront valakitől, akivel az akkor még csak elnökjelölt politikus boldogan fog kezet. Fotó: Karine Pierre/Hans Lucas

Három rendőrt vettek őrizetbe szombaton a francia hatóságok Emmanuel Macron időközben már elbocsátott testőre, Alexandre Benalla ügyében. Benalla a héten nyilvánosságra került felvételek szerint idén május elsején tüntetőket vert és ráncigált.

Az eset több szempontból is furcsa, először is azért, hogy mit keresett egyáltalán a tüntetéseken, az oszlató rendőrök között a köztársasági elnök testőre. Másrészt Benalla civilben volt, azonosító nélkül, bár egy rohamsisak volt rajta.

Az üggyel összefüggésben pénteken vették őrizetbe Benallát, illetve Macron pártjának egyik biztonsági emberét, Vincent Crase nyugalmazott csendőrt, aki ugyancsak az incidens helyszínén volt. Mindkettejük őrizetét szombaton meghosszabbították 24 órára.

A szombaton őrizetbe vett rendőrök a gyanú szerint ellopták és átadták Benallának a május 1-i tüntetésen készült rendőrségi videókat, amikkel Benalla magát akarta tisztázni az elnöki hivatalban ellene indított vizsgálatban. A felvételek kiadása szolgálati titok megsértésének számít.

Ugyancsak szombaton házkutatást tartottak Benalla lakásán. A belügyminiszter, Gerard Collomb hétfőn tájékoztatja a vizsgálat állásáról az ügyben külön vizsgálóbizottságot létrehozó parlamentet. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.