Szigorítják a pilóták orvosi ellenőrzését, szúrópróbaszerű alkoholtesztek is lesznek

2018 július 25., szerda 12:36
46

Szigorította a pilóták és légiutas-kísérők orvosi ellenőrzésének szabályait szerdán az Európai Unió annak érdekében, hogy ne ismétlődhessen meg a 2015-ös franciaországi légikatasztrófa - írja az MTI.

A Germanwings lezuhant gépének roncsai Fotó: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT

Az új előírások értelmében 

  • biztosítani kell a pszichológiai problémákkal küzdő pilóták részvételét a támogatási programokban;
  • a légitársaságoknak kötelező lesz felmérni mentális alkalmasságukat az alkalmazásuk előtt; 
  • módszeresen tesztelni kell majd pszichoaktív anyagokra a pilótákat és a légiutas-kísérőket, 
  • az esetleges rehabilitáció után pedig előre be nem jelentett ellenőrzéseket kell végezni. 

Szúrópróbaszerű alkoholteszteket is előírnak az EU területén működő európai és külföldi légitársaságok személyzete számára. 

Az új szabályok kétéves átmeneti időszak után lépnek életbe, az uniós tagállamoknak és a vállalatoknak ennyi idejük van felkészülni. Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) üdvözölte a bejelentést: „az új szabályokkal Európa megfelelő eszközöket vezet be a személyzet mentális egészségének biztosítására.” 

A szabálycsomagon azután kezdtek dolgozni, hogy 2015 márciusában a Germanwings német diszkont légitársaság Barcelona-Düsseldorf útvonalon közlekedő repülőgépe a fedélzeten 150 emberrel hegyoldalnak csapódott Franciaország déli részén, az Alpokban. Az utasszállító fekete dobozainak adatai alapján a másodpilóta, a súlyos depresszióval küszködő és emiatt korábban több terápián is átesett Andreas Lubitz bezárkózott a pilótafülkébe, és szándékosan vezette a gépet a hegynek.

Mindeközben azért ne felejtsük el azt sem, hogy a depresszió nem vezet gyilkossághoz, ez nem elégséges magyarázat arra, ami történt.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt