Szigorítják a pilóták orvosi ellenőrzését, szúrópróbaszerű alkoholtesztek is lesznek

Szigorította a pilóták és légiutas-kísérők orvosi ellenőrzésének szabályait szerdán az Európai Unió annak érdekében, hogy ne ismétlődhessen meg a 2015-ös franciaországi légikatasztrófa - írja az MTI.

A Germanwings lezuhant gépének roncsaiFotó: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT

Az új előírások értelmében 

  • biztosítani kell a pszichológiai problémákkal küzdő pilóták részvételét a támogatási programokban;
  • a légitársaságoknak kötelező lesz felmérni mentális alkalmasságukat az alkalmazásuk előtt; 
  • módszeresen tesztelni kell majd pszichoaktív anyagokra a pilótákat és a légiutas-kísérőket, 
  • az esetleges rehabilitáció után pedig előre be nem jelentett ellenőrzéseket kell végezni. 

Szúrópróbaszerű alkoholteszteket is előírnak az EU területén működő európai és külföldi légitársaságok személyzete számára. 

Az új szabályok kétéves átmeneti időszak után lépnek életbe, az uniós tagállamoknak és a vállalatoknak ennyi idejük van felkészülni. Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) üdvözölte a bejelentést: „az új szabályokkal Európa megfelelő eszközöket vezet be a személyzet mentális egészségének biztosítására.” 

A szabálycsomagon azután kezdtek dolgozni, hogy 2015 márciusában a Germanwings német diszkont légitársaság Barcelona-Düsseldorf útvonalon közlekedő repülőgépe a fedélzeten 150 emberrel hegyoldalnak csapódott Franciaország déli részén, az Alpokban. Az utasszállító fekete dobozainak adatai alapján a másodpilóta, a súlyos depresszióval küszködő és emiatt korábban több terápián is átesett Andreas Lubitz bezárkózott a pilótafülkébe, és szándékosan vezette a gépet a hegynek.

Mindeközben azért ne felejtsük el azt sem, hogy a depresszió nem vezet gyilkossághoz, ez nem elégséges magyarázat arra, ami történt.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.