Kevés pénzt ér a magyarok munkája

Az OECD adatai szerint a magyar munkavállalók nemzetközi összehasonlításban is keveset kapnak egy óra elvégzett munka után - írja a szervezet elemzését szemléző Menedzsment Fórum. 

2017-ben egy magyar munkás átlagosan 1740 órát dolgozott. Ez a nemzetközi színtéren a középmezőnyhöz elég: a térségben ennél többet dolgoznak a csehek (1776), és a lengyelek (1895) is, de kevesebbet a szlovákok (1714) és az osztrákok (1613) is. 

Plakát Cegléd város határábanFotó: 444

A gond azzal van, hogy óránkénti bérezésben viszont nagyon elmaradunk nem csak a térségbeli versenytársaktól, de a tagállamoktól általában. 

A magyar átlagkereset 2017-ben évi 22 576 dollár, azaz bruttó 6,2 millió forint volt, és ez bár 8 százalékkal több mint egy évvel korábban, még így is kevés. 

Az következik belőle, hogy óránként 13 dollárért (bruttó 3600 forintért) dolgozunk átlagosan, aminél mindössze három OECD-országban ér kevesebbet egy óra munka: a görögöknél és a letteknél egy hajszállal (12,9) és a mexikóiaknál (6,8). 

Az átlagos éves kereset - dollárban - csak Mexikóban alacsonyabb mint nálunk. Magyarul ezt mondhatjuk úgy is, hogy Magyarországon nagyon alacsonyak a fizetések, és nem csak azért, mert alacsonyak a munkatermelékenységi mutatók is. 

A környező országokban mindenhol többet ér egy órányi munka: Szlovákiában 14,2, Lengyelország 14,3, Csehországban 14,3, Ausztriában 31 dollárt. (mfor.hu)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.