Radnóti rabbi Köves Slomónak: „Bármennyit is mosolyogsz rájuk, nekik csak egy migráns leszel”

POLITIKA
2018 július 26., 04:02
comments 384

Hosszú interjút közöl Radnóti Zoltánnal, a Mazsihisz rabbitestületének elnökével az e heti Magyar Narancs. A beszélgetés apropója Orbán izraeli látogatása, de Radnóti beszél a kormányközelibb EMIH-ről és annak vezetőjéről is, akivel korábban voltak már nézeteltéréseik.

Miután Köves Slomó felkerült Hollik István választási szórólapjára, Radnóti személyes hangú nyílt levelet írt neki, ami ezzel zárult: „Rossz úton jársz, és nagyon messzire mentél – de mi visszavárunk.”

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a jeruzsálemi Siratófalnál 2018. július 20-án. Mögötte Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija
photo_camera Orbán Viktor a jeruzsálemi Siratófalnál. Mögötte Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs/MTI/MTVA

Amikor a Narancs rákérdez erre a februári írásra, Radnóti rabbi felidézi a vébédöntő előtt elhíresült Hollik-sziporkát:

„Érdekes, eszembe jutott nemrég a levelem újra, amikor Hollik a francia–horvát meccs előtt kiírta azt az furcsa mondatot, hogy a franciák a bevándorlóország, a horvátok meg a keresztények. És akkor arra gondoltam, hogy 

drága Slomó, te is egy migráns vagy, bármennyit is mosolyogsz rájuk, nekik csak egy migráns leszel.

Lehet begyűjteni milliárdokat jó projektekre, lehet egy zsinagógát megszerezni a Várban, Szentendrén, lehet még vásárolni tíz ingatlant, húsz ingatlant, lehet, lehet. Híveket viszont nem lehet pénzért vásárolni. A magyar zsidósághoz nem lehet azon az úton eljutni, amin Köves Slomó jár. Nekem pedig addig kell így beszélnem erről a kormányról, amíg olyan gesztusokat tesznek, amelyek a magyarországi zsidóságnak, mint kisebbségnek, mint nem keresztény kisebbségnek, mint korai bevándorlóknak, fájó pontok. A migránskampány, a Szabadság téri emlékmű, a Soros-kampány pedig fájó volt.”

Orbán Viktor izraeli útját egyébként Köves Slomó is értékelte az Echo TV-ben: fantasztikusnak és történelminek nevezte. Hangsúlyozta azt is, hogy Európában erősödik a baloldali antiszemitizmus, és míg korábban a balliberálisok voltak az európai zsidó közösségek „természetes szövetségesei”, mára átvette ezt a szerepet a jobboldal.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.