Belefullad az USA a fölösleges húsba

Soha ilyen hatalmas sajt- és hústöbblete nem volt még az Amerikai Egyesült Államoknak. A Washington Post szerint összesen kb. 630 500 tonna sajt áll az ország raktáraiban és az áruházak polcain, húsból pedig 1 134 000 tonna a hűtőházakban. Ez azt jelenti, hogy minden amerikai, csecsemőtől az aggastyánig, húsevőtől a vegetáriánuson át a vegánig kaphatna majd' 2 kiló sajtot és 3,5 kiló húst.

Fotó: SCOTT OLSON/AFP

Az iszonyatos sajttöbblet oka, hogy az amerikai tehenészek túl sok tejet termelnek, és a tejből, amit nem tudnak eladni, általában sajtot készítenek, mert az jobban eláll. Ilyen sok tej pedig elsősorban azért van, mert a tenyésztés hatására az amerikai tehenek többsége tejtermelő terminátorrá vált. Az USA úgy állít elő minden eddiginél több tejet, hogy még soha nem volt ennyire kevés tehén a tehenészetekben. 2010-ben például egy Gigi nevű wisconsini tehén majdnem 33 ezer liter tejet adott, aztán 2014-ben kicsivel még többet.

A tudomány mai állása szerint ennyire képes egy amerikai holstein-fríz teste, de ez a határ valószínűleg tovább nő majd, hiszen az elmúlt évtizedekben is meredeken emelkedett. A tehenészetekben folyamatosan azon dolgoznak, hogyan lehet a marhákból minél több tejet kinyerni, és ez látszik az állatok génállományában is.

Fotó: SCOTT OLSON/AFP

Hogy pontosan mennyi is ez a 630 500 tonna sajt, a Vox azzal próbálta érzékeltetni, hogy képen ábrázoltak egy ilyen tömegű sajtgurigát és az amerikai Capitolium épületét. És az a helyzet, hogy a guriga kb. akkora, mint az épület.

A Capitolium Trump beiktatási ceremóniájánFotó: Alex Wong

A hússal is hasonló a helyzet, soha ennyi marha, csirke, pulyka és disznó nem állt még az amerikai hűtőházakban. Ez a 1 134 000 tonnányi hús annyira sok, hogy az országban már nincs is elég hűtőház a tárolásra. Húsból azért van ennyi, mert egyrészt egyre több a tenyészállat és egy-egy tenyészállaton is egyre több a hús. Másrészt az utóbbi néhány évben esett a takarmánynövények ára, így több farmer is az állománybővítés mellett döntött. Harmadrészt viszont azért halmozódott fel annyi hús, mert a Trump által kivetett vámokra válaszul Mexikó és Kína lelassította az amerikai disznóhús felvételét, így rengeteg, eredetileg exportra szánt hús egyszerűen nem tudja elhagyni az Egyesült Államokat.

A Capitoliumhoz mérve ez a húshegy egészen óriási, a világ legnagyobb úszó építménye a Schell Prelude nevű gázkitermelő és szállítóplatformja is csak 600 ezer tonna teljesen megpakolva. Na, abból is kettő kellene, hogy olyan nehéz legyen, mint az USA jelenlegi hústöbblete.

A fejlett országoktól nem idegen, hogy brutálisan túltermelnek hús- és tejtermékből, hasonló a helyzet az Európai Unióval aminek élőállatokban 8,1 milliárd eurós a kereskedelmi többlete, azaz ennyivel többek keres a térség az élőállatok exportján, mint amennyit veszít az importjukon.

Ezzel szemben viszont az EU brutális mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt importál, több mint 18 milliárd eurónyival többet, mint amennyit exportálni tud.

Fotó: SCOTT OLSON/AFP