Lehet bármekkora az összeomlás, Simicska Lajos a kecskéiről nem hajlandó lemondani

POLITIKA
2018 július 27., 06:06
comments 74

A versenyhivatal kedden bólintott rá, hogy Nyerges Zsolt átvegye Simicska Lajos cégbirodalmát, de úgy látszik, hogy van valami, amit a visszavonuló oligarcha még a legnagyobb kapituláció közben sem hajlandó kiengedni a kezéből:

a kecskefarmját.

A G7 vette észre, hogy a Hárskúti Mezőgazdasági Zrt.-t nem szerepelt az átadott cégek között. A lap szerint ugyanis ez a cég Simicska Lajos és felesége közvetlen tulajdona, és úgy látszik, hogy a család ezt az egy céget megtartja.

A vállalatot még Reklámegyesülés Kommunikációs és Befektetési Rt.-ként alapították, és főtevékenysége szerint egészen 2012 tavaszáig üzletviteli és egyéb vezetési tanácsadással foglalkozott. Simicska Lajos és felesége hivatalosan 2012 márciusában vette a nevére a céget, ami ekkor váltott nevet és tette át székhelyét Budapestről a Veszprémhez közeli Hárskútra. 

A főtevékenysége pedig juh, kecske tenyésztése lett.

photo_camera Fotó: Yann Castanier/Hans Lucas

A hvg.hu korábbi számításai szerint a cég 200 hektáron gazdálkodhat, aminek körülbelül negyede erdő. 2014 körül támogatást is kért juhok és kecskék elektronikus jelölésére, anyajuh-támogatásra pedig kapott is néhány százezer forintot. A K-Monitor adatai szerint a cég  2014-ben 14, 2015-ben 18, 2016-ban 30, tavaly pedig 17 millió forint támogatást kapott, aminek nagyobb része területalapú és úgynevezett zöldítési, a környezetileg fenntartható gazdálkodást segítő uniós támogatás.

A céghez tartozik  egy hárskúti ház is, ami korábban a megújuló energiaforrások alkalmazását bemutató ökoházként működött. A G7 szerint Simicska kecskecége 2016 és 2018 között hat alkalommal nyert uniós pályázaton, a projektek összértéke:  67,3 millió forint. Ezek között vannak védett erdő- és mezőgazdasági területek után járó kompenzációs kifizetések, ökológiai gazdálkodást segítő támogatás, és olyan is, amely védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának helyben történő megőrzését szolgálja. Megjegyzik azt is, hogy a cég 2012 és 2016 között összesen 139 millió forint bevétele volt, és 248 millió forint veszteséget termelt. Eszközeinek összértéke 1,44 milliárd forint, amellyel szemben 1,15 milliárdnyi kötelezettség áll. A 10 embert foglalkoztató cég saját tőkéje 278 millió volt 2016 végén.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.