Ezrek tüntettek Oroszországban a nyugdíjkorhatár megemelése ellen

külföld
2018 július 28., 15:41
comments 75

Több ezren tüntettek Oroszországban a kormány tervei ellen, amivel felemelnék a nyugdíjkorhatárt. Moszkvában 12 ezren vonultak fel. A tüntetők egy „Nyugdíjasként akarunk élni, nem belehalni a munkába!” feliratú transzparenssel meneteltek az utcákon.

photo_camera Fotó: Thomas Körbel/dpa Picture-Alliance/AFP

A kormány tervei szerint a férfiaknál a mostani 60-ról 65 évre, a nőknél pedig 55-ről 63 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt. 

Csakhogy közben Oroszországban a várható élettartam a férfiaknál 66 év, a nőknél pedig 77. A szakszervezetek szerint sokan meghalnak mielőtt nyugdíjba vonulhatnának.

A megmozdulásokat az Orosz Kommunista Párt szervezte, de a szakszervezetek és a nacionalisták is csatlakoztak hozzájuk. A tüntetők szerint a kormánynak a gazdagoktól kellene elvennie a pénzt, nem pedig ellopni az egyszerű emberektől.

Putyin az elnökválasztás előtt nem beszélt a nyugdíjreformról. De a bejelentés hatására jelentősen megváltozott a közhangulat az országban. A Lewada Centrum felmérése szerint júniusban a megkérdezettek 42 százaléka látta úgy, hogy rossz irányba haladnak az ország dolgai, miközben májusban ez az arány csak 27 százalék volt.

Vlagyimir Putyin először július 20-án szólalt meg nyugdíjügyben, és igyekezett elhatárolódni a népszerűtlen intézkedésektől. Azt mondta, egyáltalán nem tetszenek neki a kormány reformtervei. (BBC/Spiegel)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.